Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Kredi
|
AKTS
|
İçerik
| Print |
ATA-160
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Osmanlının çöküş sebeplerine genel bir bakış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yol, Osmanlı’nın son dönemindeki fikir akımları, Mondros mütarekesi sonrasında ülkenin karşı karşıya kaldığı durum ve Atatürk’ün Samsun yolculuğu, Milli Mücadelenin ilk adımı, Milli güçler ve Misak-ı Milli, TBMM’nin kurulması, savaşın idaresini ele alması ve Batı Cephesindeki savaşlar, Büyük Taarruz ve zafer.
|
Yazdır
|
ENF-150
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Bilgisayara giriş ve temel kavramlar
İşletim sistemi ile ilgili temel kavramlar
İnternet
Kelime işlemci programı(word)
Elektronik tablolama programı(excel)
Sunu programı(PoverPoint)
|
Yazdır
|
FIZ-0103
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Ölçme ve Birim sistemleri, Vektörler, Bir Boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket, Newton’un Hareket Kanunları, Newton’un Hareket Kanunları; Uygulamalar, Newton’un Evrensel Çekim Kanunu, Statik, İş ve Enerji, İtme ve Momentum, Dönme Hareketi, Salınımlar.
|
Yazdır
|
ING-101
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Elementary (The verb be: I, you, and we; The verb be: he, she, and they; This and these; Noun plurals; a / an vs. the; Possessive 's and s'; Possessive adjectives; Yes-No questions with be, Information questions with be; Simple present statements; Simple present: Yes-No questions and short answers; Frequency adverbs; There's and There are, Quantifiers; Telling the Time)
|
Yazdır
|
KIM-0105
|
|
Zorunlu
|
2
|
3
|
1. Maddenin özellikleri, Maddenin sınıflandırılması 2. Atomun yapısı, atom teorisinin tarihsel gelişimi, atomu oluşturan parçacıklar, kuantum numaraları 3. Periyodik tablo, bazı periyodik özellikler 4. Kimyasal Bağlar 5. Lewis yapısı 6. VSEPR teorisi, VBT 7. Molekül orbital kuramı 8.Kimyasal bileşikler, formülleri, adlandırılmaları 9. Mol kavramı, kimyasal hesaplamalar 10. Gazlar, gaz kanunları 11. Sıvılar, ilgili kanunlar 12. Katılar, moleküller arası kuvvetler 13. Çözeltiler hakkında genel bilgi 14.Çözelti çeşitleri
|
Yazdır
|
KRY-100
|
|
Zorunlu
|
1
|
2
|
Dersin amacı doğrultusunda öğrencilere öncelikle kariyer ve kariyer planlama kavramları anlatılacaktır. Kurumlarda çalışmaya başlamanın anahtarı olarak CV hazırlama eğitimi verilecek ve her öğrencinin kişisel CV’lerinin Yetenek Kapısı (www.yetenekkapisi.org) sistemine girişi ve güncellemesi sağlanacaktır. Kariyerlerine farklı bakış açıları eklemeleri için ulusal ve uluslararası değişim programları ile ilgili bilgi verilerektir. Kariyer yolu olarak girişimcilik ve liderlik eğitimi ders kapsamında öğrencilere aktarılacaktır.
|
Yazdır
|
MAT-0107
|
|
Zorunlu
|
3,5
|
5
|
Kalkülüs için hazırlık, fonksiyonlar ve grafikleri, limit, limit alma yöntemleri ve süreklilik, türev, türev alma yöntemleri ve uygulamaları.
|
Yazdır
|
TUR-170
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Dil nedir? Dillerin doğuşu. Dil duygu düşünce bağlantısı. Dil kültür bağlantısı. Dil toplum bağlantısı. Yeryüzündeki diller ve Türkçenin bu diller arasındaki yeri. İmla ve noktalama kuralları. Ses bilgisi-yapı bilgisi-kelime-fiiller-keleme grupları-cümle.
|
Yazdır
|
YKT-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Toprak ve su kaynaklarından optimum biçimde yararlanılması, bu kaynakların korunması ve geliştirilmesi, üretimin çeşitli aşamalarında gerekli tüm yapı ve tesislerin planlanması, projelenmesi ve yapımı, tarım işletmelerinin yapısal ve fiziksel yönden gelişmelerini sağlayan ve etkileri uzun dönemli olan önlemlerin incelenmesi
|
Yazdır
|
YZF-0101
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Bitkilerde büyüme ve gelişme olayının hangi mekanizmalar tarafından kontrol edildiğinin anlatılması, morfoloji kapsamında bitki organları ve bu organların yapıları, görevleri, fizyoloji kapsamında da bitkide meydana gelen metabolik olaylar. Bitki- su dengesi, su taşınımı, fotosentez, solunum, bitkide büyüme ve gelişme, bitkilerde hareketler.
|
Yazdır
|
YZF-0115
|
|
Zorunlu
|
2
|
3
|
Hijyen ve sanitasyon , Besinlerin bozulma nedenleri , Gıda katkı maddelerinin tanımı , Gıdaların bileşimi , Gıda zehirlenmeleri ve alınması gereken önlemler, Kurutma teknolojisi, konserve teknolojisi, Dondurma ve Soğukta saklama, Isıtarak muhafaza, Kimyasal maddelerle muhafaza ve Mikrodalga teknolojisi ile muhafaza teknikleri, Hububat teknolojisi, Süt ve Süt ürünleri, Et ve Et ürünleri, Meyve-sebze işleme teknolojisi, Yağ Teknolojisi
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 26,50 | 32,00 | |
ATA-260
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik alanlardaki Milli Mücadele, Atatürk’ün hayatı, Türk İnkılâbının stratejisi, Siyasi, sosyal ve kültürel ve hukuk alandaki inkılâpları ve bu inkılâpların oluş sürecini anlatır. Atatürk dönemindeki iç ve dış siyasi olayları Atatürk’ün dünya barışı için çabaları. Atatürk ilkelerine ve ülkeye olan iç ve dış tehditlere karşı gençliği uyarmak ve Türkiye’nin jeopolitik konumu hakkında bilgi vermek.
|
Yazdır
|
FIZ-0104
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Elektrik alanlar, gauss yasası, Elektrik potansiyel, sığa ve dielektrikler, Akım ve direnç, doğru akım devreleri, manyetik alanlar, manyetik alan kaynakları, faraday yasası, indüktans.
|
Yazdır
|
ING-102
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Şimdiki zaman; geniş zaman; bu zamanlarda sözel, okuma, yazma ve dinleme becerileri; sözel beceriler (kendini tanıtma, bir şeyi/yeri tarif edebilme, yol tarifi verebilme, kişisel bilgilere yönelik soru ve cevap kalıpları); okuma becerileri (lokantada, otobüs-tren vb. ulaşım araçlarında, alış-veriş yerlerinde liste/etiket okuma, soru sorma vb.); yazma becerileri (kısa mesaj yazma, poster içeriği yazma, form doldurma); dinleme becerileri (yol tarifi, yer/kişi tarifi vb.).
|
Yazdır
|
KIM-0106
|
|
Zorunlu
|
2
|
3
|
Madde ve mol kavramları, kimyasal reaksiyonlar, reaksiyon
sitokiyometrisi, gazlar ve özellikleri, periyodik tablo, kimyasal
bağlar, sıvılar, katılar ve çözeltilerdir.
|
Yazdır
|
MAT-0108
|
|
Zorunlu
|
3,5
|
5
|
Belirsiz integral: anti-türev ve belirsiz integral kavramları, belirsiz integral örnekleri, belirli (Riemann) integral ve özellikleri, integral alma teknikleri, belirli integral uygulamaları (alan, yay uzunluğu, hacim hesabı, yüzey alanı hesabı, alan momenti ve ağırlık merkezi hesabı), genelleştirilmiş integral ve özellikleri, kutupsal koordinatlarda integral uygulamaları.
|
Yazdır
|
TUR-270
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Yazılı ve sözlü anlatımın özellikleri. Okuma ve anlama. Doğru ve güzel anlatım. Yazı türlerini tanıma. Dinleme ve sözlü anlatım.
|
Yazdır
|
YBB-102
|
|
Zorunlu
|
2
|
5
|
Bahçe Bitkilerinin Sınıflandırılması, Ekonomik Önemi, İnsan Beslenmesi Açısından Önemi, Biyolojik Özellikleri, Ekolojik İstekleri, Çoğaltılması, Bahçe Tesisi, Bahçelerde Yıllık Bakım işleri
|
Yazdır
|
YTE-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Tarım ekonomisinin tanımı ve görevi, tarımın önemi, ekonomideki yeri, tarımsal yapının özellikleri, üretim faktörleri, tarım ekonomisinde geçerli ekonomik prensipler, üretim maliyetleri, tarım ürünlerinde fiyat oluşumu, tarım işletmeciliği kavramı, işletme özellikleri, sınıflama, işletmeciliğin temel fonksiyonları, işletmede yıllık faaliyetler, çiftlik yönetimi, işletme analiz yöntemleri, işletme planlaması, işletmelerde üretim ve pazarlama, tarımda kooperatifleşme, tarımda kredi ve finans durumu, , kapsamı, tarımsal politika, AB ilişkileri
|
Yazdır
|
YTO-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Toprağın tanımı, toprağın kökeni, toprak oluşumu, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, toprak organik maddesi, toprak ve su koruma
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 22,50 | 30,00 | |
YBB-201
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Çevre faktörlerinin sınıflandırılması, Işık faktörü Sıcaklık faktörü Su faktörü Yağış şekilleri ve tarımsal üretime etkileri Atmosfer faktörü Toprak faktörü Biyotik faktörler Çevre kirliliği ve ekoloji Çevre kirliliği ve ekoloji ve yangın faktörü konularını kapsar.
|
Yazdır
|
YBB-203
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Bitki fizyolojisinin temel kavramları, içsel ve dış faktörlerin bitki fizyolojisi üzerine etkileri, bitki fizyolojisinin tanımlanmasıyla bitki büyümesi üzerinde uygulanacak fizyolojik çalışmalar.
|
Yazdır
|
YBB-205
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Organik tarım , Organik tarımın önemi ve prensipleri, kontrol ve serfikasyon, organik tarımın allepati, biyolojik çeşitlilik ve genetiği değiştirilmiş organizmalarla olan ilişkileri, organik tarımda toprak işleme, bitki besleme ve hastalık-zararlı ve yabancı ot kontrolü, organik ve konvansiyonel ürünler hakkında bilgiler dersin içeriğini oluşturur
|
Yazdır
|
YBT-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Tarımsal Biyoteknolojinin Tarihçesi, Tarımsal Biyoteknolojide Önemli Olan Genetik Kavramlar,
Rekombinant DNA Teknolojileri, Doku Kültürü Yöntemleri ve Bitki Islah Sürecinde Kullanımları, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar,Hastalık, zararlı ve GDO'lu Organizmaların Belirlenmeesinde Kullanılan Moleküler Yöntemler
|
Yazdır
|
YTM-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Tarımda makinalaşma, tarım makinalarıyla ilgili temel kavramlar, elektrik makinaları ve termik motorlar, traktörler, toprak işleme makinaları,ekim, dikim, gübreleme ve bakım makinaları, sulama makinaları, tarımsal savaş makinaları, hasat makinaları, harman makinaları, ürün işleme makinaları, sera mekanizasyonu, hayvancılıkta kullanılan makinalar.
|
Yazdır
|
YTO-203
|
|
Zorunlu
|
2
|
4
|
Biyokimyaya giriş, bitkilerde bulunan organik bileşiklerin tanınması, hücre ve organeller, karbohidratlar, amnoasitler, proteinler, fotosentez, solunum
|
Yazdır
|
YZB-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Zootekni eğitimini tanıtılması, hayvansal ürünlerin üretimi ve tüketimi, zootekni eğitiminde kullanılan temel terimlerin açıklanması
|
Yazdır
|
YZB-201
|
|
Zorunlu
|
2
|
4
|
Ders temel genetik tanımlarını, Mendel genetiği ve uzantılarını, kalıtım materyali ve fonksiyonlarını, populasyon ve kantitatik genetik konularını, genetik kod, DNA’nın replikasyonu, protein sentezi ve mutasyon konularını içermektedir.
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 22,00 | 30,00 | |
YBB-202
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Sebzenin tanımı, sebzelerin sınıflandırılması, sebzelerin beslenme ve sağlık bakımından önemi, sebzecilik bölgelerimiz ve sebzecilik işletme şekilleri, sebzelerin ekolojik istekleri, sebzelerin çoğaltılması, sebze bahçesinin kurulması ve sebzelerin depolanması.
|
Yazdır
|
YBB-204
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Meyvecilik kültürünün tarihçesi ile dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen meyve türleri
2 Meyvecilik ekolojisi
3 Meyve ağaçlarının beslenmesi
4 Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğunun oluşumu
5 Meyve ağaçlarında dinlenme
6 Meyve ağaçlarında döllenme biyolojisi ve meyve oluşumu
7 Ara sınav
8 Meyve ağaçlarında dinlenme
9 Meyve ağaçlarında döllenme biyolojisi ve meyve oluşumu
10 Meyvecilikte çeşit bilimi (pomoloji)
11 Meyve ağaçlarında çoğaltma yöntemleri
12 Meyve fidanı yetiştiriciliği
13 Meyve bahçesi tesisi
14 Meyve bahçelerinde yıllık bakım işleri
|
Yazdır
|
YBB-206
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Süs bitkilerinde eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif) çoğaltma teknikleri, Çimlenme, çimlenme engelleri, çimlenme engeli giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve çoğaltma ortamları, Eşeysiz (vejetatif) (çelikle, aşı ile, daldırma ile, kollarla, stolonla, yavru gövdelerle, kök sürgünleri ile, ocak ve pençeleri bölerek, rizom, korm, yumru, yumru kök, yumru gövde ve soğanla) çoğaltma teknikleri, Şaşırtma zamanı ve teknikleri, plantasyonların bakımı, koruma önlemleri, sulama, gübreleme ve budama teknikleri, Önemli bazı kesme çiçek, dış ve iç mekan ve soğanlı süs bitkisi türlerinin yetiştirilme teknikleri
|
Yazdır
|
YBB-208
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Bitkilerde doku ve hücre kültürü teknikleri, Sterilizasyon teknikleri, bitki doku kültür ortamlarının çeşitleri ve hazırlanışları, bitki doku kültürlerinin uygulama alanları (mikroçoğaltım, haploid bitki üretimi, hastalıksız bitki üretimi, somatik embriyogenesis, organogenesis vb.), Bitki doku kültüründe sekonder metabolit üretimi
|
Yazdır
|
YBK-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Nematoda, Annelida, Mollusca, Arthropoda şubelerine bağlı zararlı ve yararlıların, tanınmaları, biyolojileri, zarar şekilleri hakkında genel bilgiler,• Tarımsal zararlılara karşı kullanılan savaş yöntemleri, Bitkilerde hastalık kavramı ve tanımı, hastalık belirtileri nelerdir, Bitkilerde hastalık nedenleri, Cansız hastalık etkenleri, yabancı otlar, Canlı hastalık etmenleri, Bitki patojeni virusların, Bitki patojeni prokaryotların, Bitki patojeni fungusların genel özellikleri, bitkilerde oluşturdukları belirtiler,• Bitki hastalıklarıyla savaşım yöntemleri.
|
Yazdır
|
YKT-202
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Ölçme bilgisinin tanımı ve kapsamı, Ölçü birimleri ve ölçekler, Noktaların işaretlenmesi ve aplikasyonu, Uzunluk
ölme araçları ve uzunluk ölçülmesi, Dik inme ve dik çıkma, Alanların ölçülmesi, Yüksekliklerin ölçülmesi, Nivelman
aletleri
|
Yazdır
|
YTB-0200
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Tahıllar ve yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri ve yem bitkileri konularında genel bilgiler verilecektir.
|
Yazdır
|
YZB-102
|
|
Zorunlu
|
2
|
3
|
İstatistiğin tanımı, örnek, populasyon, istatistik, parametre kavramları ve bunlar arasındaki
ilişkiler, örneğin özellikleri, veri tipleri, kesikli, sürekli veriler, verilerin özetlenmesi, tanıtıcı
istatistikler, yerleşim ölçüleri (aritmetik ortalama, tepe değeri, ortanca değer, geometrik
ortalama, harmonik ortalama) ve bunların hesaplanması, özellikleri, değişim ölçüleri
(değişim genişliği, ortalama sapma, varyans, standart sapma, varyasyon katsayısı) ve
bunların hesaplanması, özellikleri, birden fazla özellik arasındaki ilişkiler, korelasyon ve
regresyon kavramları, regresyon denklemi, regresyon katsayısı, regresyon sabiti, tahmin
denklemi, tahmindeki isabet derecesi, klasik dağılımlar, normal dağılım, binomiyal dağılım,
poisson dağılımı ve bunların özellikleri ile çeşitli alanlarda kullanımı, örnekleme dağılımları
(populasyon varyansı bilindiğinde ve bilinmediğinde) ve bunlara ilişkin hipotez kontrolleri,
tek taraflı ve çift taraflı hipotez kontrolleri, I. Tip hata olasılığı, bağımsız iki grup ortalaması
arasındaki farka ilişkin hipotez testi (Student t-testi), bağımlı iki grup karşılaştırılması (Eş
yapma t-testi), oranlara ilişkin hipotez testi, korelasyon katsayısına ilişkin hipotez testi, kikare analizi, tek yanlı sınıflamalarda ki-kare analizi, dağılımlara uyum kontrolleri, iki yanlı
sınıflamalarda ki-kare analizi ve bağımsızlık kontrolleri, bağımlılık katsayısının
hesaplanması.
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 23,00 | 30,00 | |
UOS-801
|
|
Zorunlu
|
2
|
3
|
Hobi bahçeciliğinde bahçe tesisinin kuruluşu, çoğaltma yöntemleri (eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif), çimlenme engeli ve çimlenme giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve ortamları, yetiştirme yapıları (cam-plastik sera ve açıkta) ve ortamları (organik ve inorganik ortamlar), Eşeysiz (vejetatif) çoğaltma yöntemleri - çelik, aşı, daldırma, kollarla, stolonlarla, yavru gövdelerle, kök sürgünleriyle, soğanla, yumruyla çoğaltma, bahçe ürünlerinin değerlendirilme yöntemleri (taze, kurutulmuş ürün, konserve vb., yöre için önemli bazı meyve ve sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenmek
|
Yazdır
|
YBB-303
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Asmanın doğuşu ve yayılışı; bağcılığın tarihçesi;üzümün değerlendirme şekilleri; bağcılığın Dünya’da ve Türkiye’deki durumu; asmanın sistematikteki yeri; asmanın organları, asmanın ekolojik istekleri ve bağ yeri seçimine etkileri; budama ve terbiye sistemleri ve bunlara yönelik kültürel uygulamalar
|
Yazdır
|
YBB-305
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Meyve türlerinin çoğaltılma yöntemlerini ve fidan üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Çoğaltma yöntemlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Fidanlık tesisi. Fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği hakkında fikir elde eder.
|
Yazdır
|
YBB-315
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Serin iklim sebzelerinin ulusal ve global çapta ekonomik olarak yetiştiriciliği en yaygın yapılan Amaryllidaceae, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Compositae Apiaceae, familyaları sebzelerinden soğan, sarımsak, pırasa, havuç, lahana, karnabahar, brokoli, turp, ıspanak, marul vb türleri incelenmektedir. Dünyada ve ülkemizdeki üretim alanları, miktarları, kullanılan çeşitler, bitkinin morfollojik yapısı, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bakım işlemleri ,hastalık ve zararlıları ve mücadele yöntemleri anlatılmaktadır.
|
Yazdır
|
YBB-353
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Aldığı derslerle ilgili arazi ve laboratuvarda uygulamalı eğitimin yaptırılması.
|
Yazdır
|
YBB-309
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Budama nedir?
Budamanın amaçları
Budamanın Fizyolojik Esasları
Budama türleri
Hangi dalı kesiyim?
Meyve ağaçlarında terbiye nedir?
Meyve ağaçlarında terbiye sistemleri
|
Yazdır
|
YBB-311
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Zeytin, İncir, Nar ve Keçiboynuzu yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlaması konuları anlatılacaktır.
|
Yazdır
|
YBB-313
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Meyve türlerinin çoğaltılma yöntemlerini ve fidan üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Çoğaltma yöntemlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Fidanlık tesisi. Fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar, sertifikasyon sistemleri, çözüm önerileri ve geleceği hakkında fikir elde eder.
|
Yazdır
|
YBK-307
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Tarımsal zararlılarla mücadele yöntemleri
|
Yazdır
|
YTO-307
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Büyük alanlara dağılmış objelerin belirlenmesi, yerlerinin tanımlanması ve bir sistem düzeninde haritalanması amacıyla uzaktan Algılama tekniği ve coğrafi bilgi sistemlerinin tanıtılması, bu amaçla kullanılan temel bilgiler, yöntem, yazılım ve donanımların öğretilmesi
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 25,00 | 30,00 | |
UOS-802
|
|
Zorunlu
|
2
|
3
|
Hobi bahçeciliğinde bahçe tesisinin kuruluşu, çoğaltma yöntemleri (eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif), çimlenme engeli ve çimlenme giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve ortamları, yetiştirme yapıları (cam-plastik sera ve açıkta) ve ortamları (organik ve inorganik ortamlar), Eşeysiz (vejetatif) çoğaltma yöntemleri - çelik, aşı, daldırma, kollarla, stolonlarla, yavru gövdelerle, kök sürgünleriyle, soğanla, yumruyla çoğaltma, bahçe ürünlerinin değerlendirilme yöntemleri (taze, kurutulmuş ürün, konserve vb., yöre için önemli bazı meyve ve sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenmek
|
Yazdır
|
YBB-302
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Eşeyli Çoğaltma (Generatif, tohumla çoğaltma), Eşeysiz çoğaltma (çelikle, daldırma, piçlerle, rizom gövde, yumru, aşı, apomiktik ve doku kültürü ile çoğaltma), Fide yetiştirmenin amacı ve yetiştirme teknikleri (fide yetiştirme yerleri, fide yetiştirme kapları, kullanılan ortamlar, fide yetiştirme harçlarının hazırlanması, aşılı fide yetiştirme tekniği, fide kalitesi, fide dikimi), Bağcılıkta çoğaltma yöntemleri, Anaçlar, Coğaltma materyalinin alınacağı omca ve dalların seçimi, Celikle çoğaltma, Köklenmeyi uyarıcı uygulamalar, Aşı ile çoğaltma, Tüplü asma fidanı ve açık köklü asma fidanı üretim teknikleri, Bağda aşılama teknikleri (göz aşıları, kalem aşıları), Daldırma ile çoğaltma, Doku kültürü ile çoğaltma şekilleri.
|
Yazdır
|
YBB-306
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Tohum- tohumluk kavramları, Dünya tohum ticareti ve ekonomik önemi, tohum morfolojisi, tohumlarda hasat, kurutma, depolama, tohum canlılığı, tohum kalitesi, çeşit tescili, ekolojik faktörlerin tohum üretimine etkisi.
|
Yazdır
|
YBB-354
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Bahçe ürünlerinde hasat öncesi ve sonrası dönemde dikkate alınan kalite kriterleri, bahçe ürünlerinin özellikle derim sonrası kalitesi üzerine kalıtımın ve ıslahın etkileri, kültürel tekniklerin modifikasyonu ile kalitenin iyileştirilmesi, olgunlaşmanın kontrolü ve derimde kullanılan alet ve ekipmanların kaliteye etkileri irdelenmektedir. Ayrıca bu ders kapsamında ülkemizde kullanılan standartlar ve son yıllarda Türkiye'den yaş taze meyve satın alan Avrupa ekonomi topluluğuna ait ülkeler tarafından geliştirilen iyi tarım uygulamaları da ders kapsamında işlenmektedir.
|
Yazdır
|
YBB-356
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Aldığı derslerle ilgili arazi ve laboratuvarda uygulamalı eğitimin yaptırılması.
|
Yazdır
|
YBB-310
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Sera ve seracılığın tanımı, Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Seraların sınıflandırılması, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Seralarda sulama, Serada sebze yetiştiriciliği ve fide üretimi hakkında genel bilgi.
|
Yazdır
|
YBB-312
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Kültür mantarının canlılar âlemindeki yeri, ekonomik önemi, besin değeri, mantar üretim sistemleri, kompost yapımı teknikleri ve kullanılan materyaller, üretim aşamaları, iklim kontrolü ve kültürel işlemler, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat işlemeri, depolama.
|
Yazdır
|
YBB-358
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Sebzelerdeki ve meyvelerdeki çiçek yapısı, bitkilerde döllenme fizyolojisi, arıcılığın tozlaşmadaki önemi, bal arısı ve bombus arılarının tozlaşmada kullanımı, arıların tozlaşma ile sağladıkları ekonomik ve ekolojik katkılar, tozlaşmada kullanılan diğer böcekler
|
Yazdır
|
YBK-414
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Bahçe bitkilerinde hastalık oluşturan cansız ve canlı faktörler, bunların neden olduğu belirtiler, patojenlerin hayat döngüleri, morfolojik özellikleri, hastalıklarla mücadelede kullanılan yöntemler ve tavsiye edilen kimyasallar
|
Yazdır
|
YBT-104
|
|
Seçmeli
|
4
|
4
|
Mikroorganizma ve mikrobiyoloji, mikrobiyolojinin temel ve uygulamalı bilgileri, beslenme ve metabolizma, mikrobiyel büyüme ve kontrolü, hücre yapısı ve fonksiyonlarının temel prensipleri, biyoçeşitlilik ve sınıflandırması, hayvan ve bitkilerdeki hastalıkları, mikroorganizmaların gıda ve ziraat alanındaki rolleri ve mikroorganizmaların kullanıldığı endüstriyel ve biyoteknolojik işlemler
|
Yazdır
|
YTM-206
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Güneş enerjisi, güneş kollektörleri, fotovoltaik sistemler, rüzgar türbinleri, biyogaz potansiyeli hesabı, biyogaz tesislerinin planlanması.
|
Yazdır
|
YTO-314
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Bitki gelişimi ve tarımsal üretim açısından önemli çevre faktörlerinin özelliklerini, bitki gelişimi ve tarımsal üretim için kontrol altına alınabilecek bazı çevre faktörlerinin optimum düzeyde olmasını sağlayacak önlemleri bilir. Toprak-bitki-atmosfer devamlılığında suyun hareketini bilir ve bitki gelişimine olan etkisini değerlendirebilir.
|
Yazdır
|
YZB-204
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
deneme tertiplenmesine giriş, F dağılımı ve varyans analizi tekniği, tesadüf parselleri deneme deseni, çoklu karşılaştırma testleri, varyans analizinin ön şartları, tesadüf blokları deneme deseni, latin kare deneme deseni, çok faktörlü denemeler
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 25,00 | 30,00 | |
YBB-403
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Yumuşak çekirdekli meyve türlerinden elma, armut, ayva ve Trabzon hurmasının yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Alıç, muşmula, üvez ve kuşburnu gibi diğer yumuşak çekirdekli meyve türleri hakkında kısa bilgiler.
|
Yazdır
|
YBB-405
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Sıcak iklim sebzeleri olan domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, kabak, hıyar, türleri ile ilgili taksonomik, biyolojik, ekolojik, fizyolojik, ekonomik, agronomik kavramları bilmek ve bu ürünlerin yetiştiriciliğini yapabilmek.
|
Yazdır
|
YBB-451
|
|
Zorunlu
|
1
|
3
|
Bahçe Bitkileri Bölümü meyve, sebze veya bağ yetiştiriciliği ve ıslahı ana bilim dalları çalışma konularıyla ilgili bir konuda bir mezuniyet tezi yazma eğitiminin verilmesi.
|
Yazdır
|
YBB-453
|
|
Zorunlu
|
3
|
3
|
Bahçe ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması.
|
Yazdır
|
YBB-455
|
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
Sebzelerin çiçek yapıları, döllenme biyolojileri, tohum üretim teknikleri, tohum hasat kriterleri, tohumların kurutulması, tohumların işlenmesi ve muhafazası
|
Yazdır
|
YBB-407
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Kesme çiçeklerde eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif) çoğaltma teknikleri, Çimlenme, çimlenme engelleri, çimlenme engeli giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve çoğaltma ortamları, Eşeysiz (vejetatif) (çelikle, aşı ile, daldırma ile, kollarla, stolonla, yavru gövdelerle, kök sürgünleri ile, ocak ve pençeleri bölerek, rizom, korm, yumru, yumru kök, yumru gövde ve soğanla) çoğaltma teknikleri, Şaşırtma zamanı ve teknikleri, plantasyonların bakımı, koruma önlemleri, sulama, gübreleme ve budama teknikleri, Önemli bazı kesme çiçek türlerinin yetiştirilme teknikleri
|
Yazdır
|
YBB-411
|
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
Turunçgiller (portakal, limon, mandarin, altıntop, laym), Muz ve Avokado yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlaması konuları anlatılacaktır.
|
Yazdır
|
YBK-411
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
insektisitler, kimyasal yapıları, etki mekanizmaları, kullanım esasları ve yöntemleri, saklama ve depolama yöntemleri, satış ve sonrası takip, pestisitlere karşı böceklerdeki direnç ve yönetimi, pestisitlerin çevreye verdikleri zararlar, ölçüm ve koruma yöntemleri
|
Yazdır
|
YTB-303
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Tıbbi ve aromatik bitkilerin botanik sınıflandırılması, sekonder metabolitlerin (alkaloitler, terpenoitler, fenolik maddeler) önemi ve yararlanma olanakları, sekonder metabolitlerin damıtma ve ekstraksiyon yöntemleri ile elde edilmesi, bitkisel droglar ve geleneksel tıpta kullanım alanları, aromaterapi ve fitoterapi, uçucu yağlar ve parfümeri, baharatlar ve baharat bitkileri, boya bitkileri ve boyamacılık, tıbbi, aromatik ve keyf bitkilerin kültürü ve ıslah metotları
|
Yazdır
|
YTO-405
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Bitki için mutlaka gerekli makro ve mikro besin elementlerinin her birinin alınış formu; metabolizması; noksanlık ve fazlalıklarıyla ilgili belirtilerin açıklanması; beslenme bozukları için çözüm önerilerinin verilmesi
|
Yazdır
|
YTO-407
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Topraksız tarımın tarihçesi, Dünyada ve Türkiye’de kullanımı, Seracılıkta yaygınlaşmasının nedenleri, Topraksız tarımın tanımı ve sınıflandırılması, Topraksız tarım teknikleri (Su kültürü, Substrat kültürü) Kullanılan substratlar, Yataklarda substrat kültürü, Torbalarda substrat kültürü, Saksılarda substrat kültürü, Substrat kültüründe bitkilerin su ve besin gereksinimlerinin karşılanması, Durgun su kültürü, Akan su kültürü, Aeroponik, Topraksız tarımda bitki besleme, Besin çözeltisi hazırlama ve uygulama, Çözelti-Ortam-Bitki analizleri, Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları, Çevreye etkisi, Geleceği.
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 24,00 | 30,00 | |
YBB-402
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Tek yıllık ve çok yıllık bahçe bitkilerinin ıslahı, bahçe bitkilerinde seleksiyon, kombinasyon, geriye melezleme ve Fı hibrit çeşit ıslahı, somaklonal seleksiyon, anaçlar için ıslah stratejisi, verimlilik ile biyotik ve abiyotik dayanıklılık ıslahı.
|
Yazdır
|
YBB-410
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Asmanın beslenme fizyolojisi (fotosentez, solunum, su ve mineral madde alımı vb.) ve bunların yetiştiricilikteki önemi, asmanın büyüme ve gelişme fizyolojisi (fenolojik gelişme devreleri, dinlenme, vegetatif ve generatif gelişme), döllenme biyolojisi, tane tutum şekilleri, olgunlaşma, tanenin fiziksel ve kimyasal yapısı, olgunlaşmaya etki eden faktörler, bağcılıkta büyümeyi düzenleyici madde kullanımı ve uygulamaları
|
Yazdır
|
YBB-454
|
|
Zorunlu
|
3
|
4
|
Sert çekirdekli meyve türlerinden erik, şeftali-nektarin, kiraz-vişne ve kayısının yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri.
|
Yazdır
|
YBB-456
|
|
Zorunlu
|
1
|
2
|
Bahçe Bitkileri Bölümü meyve, sebze veya bağ yetiştiriciliği ve ıslahı ana bilim dalları çalışma konularıyla ilgili bir konuda bir mezuniyet tezi yazma eğitiminin verilmesi.
|
Yazdır
|
YZF-0400
|
|
Zorunlu
|
5
|
15
|
Mesleki eğitim faaliyetlerini alanı ile ilgili firmalarda uygulamalı olarak tamamlar.
|
Yazdır
|
YBB-404
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Sert kabuklu meyve türlerinden fındık, ceviz, antepfıstığı, badem, kestane, pikan cevizinin yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri.
|
Yazdır
|
YBB-412
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Üzümsü meyvelerin tanımlanması, sistematikteki yerleri ve özellikleri; Ülkemizde ve dünyada üzümsü meyvelerin önemi ve tür ve çeşitleri. Çileklerin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Çilek çeşitleri ve özellikleri ve ekolojik istekleri. Çilekte çoğaltım metodları; bahçe kurma, açıkta ve örtü altında çilek yetiştiriciliği; çilekte hasat, ambalajlama ve muhafaza. Ahududu ve böğürtlenin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; ahududu ve böğürtlen çeşitler ve özellikleri; ahududu ve böğürtlenin ekolojik istekleri. Ahududu ve böğürtlende çoğaltım metodları; ahududu ve böğürtlende bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, ambalajlama, muhafaza ve değerlendirme. Frenküzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Frenküzümü çeşitler ve özellikleri; Frenküzümü ekolojik istekleri. Frenküzümü?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat ve değerlendirme. Bektaşi üzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Bektaşi üzümü çeşitler ve özellikleri; Bektaşi üzümü?nün ekolojik istekleri. Yabanmersini?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Yabanmersini çeşitler ve özellikleri; Yabanmersini?nin ekolojik istekleri. Yabanmersini?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım, hasat, değerlendirme. Kivi?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Kivi çeşitler ve özellikleri. Kivi?nin ekolojik istekleri. Kivi?de bahçe kurma; budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, depolama ve değerlendirme. İncir?in morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; İncir çeşitler ve özellikleri, İncir?in ekolojik istekleri.
|
Yazdır
|
YBK-302
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Bitki hastalıklarına karşı kullanılan yasal, kültürel, fiziksel, mekanik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri.
Kimyasal mücadelede kullanılan fungisit tipleri ve etki mekanizmaları.
Entegre mücadele.
Entegre ürün yönetimi.
|
Yazdır
|
YKT-412
|
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
İş güvenliğine giriş, İş sağlığı ve güvenliği kavram ve kurallarının gelişimi, İş sağlığı ve güvenliği kanun ve yönetmelikleri, Türkiye'de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliğinin gelişimi, İş sağlığı ve güvenliği kültürü, İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, Risk yönetimi ve değerlendirmesi, Fiziksel risk etmenleri, Kimyasal risk etmenleri, Biyolojik risk etmenleri, Psikososyal etmenler, Araç ve gereç kullanımında güvenlik, İş kazaları
|
Yazdır
|
YTE-406
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Tarımsal kıymet takdirinin konusu ve tarihçesi, kıymet takdiri (değerleme) yöntemleri, Kıymet takdiri uygulamaları ve bilirkişilik.
|
Yazdır
|
YZB-408
|
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
Arıcılığın önemi, bal arılarında koloni yaşamı, arı ırkları, koloni bireyleri ve görevleri, bal ve diğer arıcılık ürünleri, arı hastalık ve zararlıları, arılar ve tozlaşma, bombus arıları, ipekböceği, ipekböceği yetiştirme teknikleri.
|
Yazdır
|
Yarıyıl Akts Toplamı | 27,00 | 45,00 | |
Toplam | 195,00 | 257,00 | |
| | | | | | |