Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS İçerik Print
1. Sınıf Güz Dönemi (1. Yarıyıl)
ATA-160
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Zorunlu 2 2 Osmanlının çöküş sebeplerine genel bir bakış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yol, Osmanlı’nın son dönemindeki fikir akımları, Mondros mütarekesi sonrasında ülkenin karşı karşıya kaldığı durum ve Atatürk’ün Samsun yolculuğu, Milli Mücadelenin ilk adımı, Milli güçler ve Misak-ı Milli, TBMM’nin kurulması, savaşın idaresini ele alması ve Batı Cephesindeki savaşlar, Büyük Taarruz ve zafer. Yazdır
ENF-150
Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (3+0 Lisans Öğrencileri İçin-Uzaktan Eğitim)
Zorunlu 3 3 Bilgisayara giriş ve temel kavramlar İşletim sistemi ile ilgili temel kavramlar İnternet Kelime işlemci programı(word) Elektronik tablolama programı(excel) Sunu programı(PoverPoint) Yazdır
FIZ-0103
Fizik I
Zorunlu 3 3 Ölçme ve Birim sistemleri, Vektörler, Bir Boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket, Newton’un Hareket Kanunları, Newton’un Hareket Kanunları; Uygulamalar, Newton’un Evrensel Çekim Kanunu, Statik, İş ve Enerji, İtme ve Momentum, Dönme Hareketi, Salınımlar. Yazdır
ING-101
İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin)
Zorunlu 2 2 Elementary (The verb be: I, you, and we; The verb be: he, she, and they; This and these; Noun plurals; a / an vs. the; Possessive 's and s'; Possessive adjectives; Yes-No questions with be, Information questions with be; Simple present statements; Simple present: Yes-No questions and short answers; Frequency adverbs; There's and There are, Quantifiers; Telling the Time) Yazdır
KIM-0105
Genel Kimya l
Zorunlu 2 3 1. Maddenin özellikleri, Maddenin sınıflandırılması 2. Atomun yapısı, atom teorisinin tarihsel gelişimi, atomu oluşturan parçacıklar, kuantum numaraları 3. Periyodik tablo, bazı periyodik özellikler 4. Kimyasal Bağlar 5. Lewis yapısı 6. VSEPR teorisi, VBT 7. Molekül orbital kuramı 8.Kimyasal bileşikler, formülleri, adlandırılmaları 9. Mol kavramı, kimyasal hesaplamalar 10. Gazlar, gaz kanunları 11. Sıvılar, ilgili kanunlar 12. Katılar, moleküller arası kuvvetler 13. Çözeltiler hakkında genel bilgi 14.Çözelti çeşitleri Yazdır
KRY-100
Kariyer Planlama
Zorunlu 1 2 Dersin amacı doğrultusunda öğrencilere öncelikle kariyer ve kariyer planlama kavramları anlatılacaktır. Kurumlarda çalışmaya başlamanın anahtarı olarak CV hazırlama eğitimi verilecek ve her öğrencinin kişisel CV’lerinin Yetenek Kapısı (www.yetenekkapisi.org) sistemine girişi ve güncellemesi sağlanacaktır. Kariyerlerine farklı bakış açıları eklemeleri için ulusal ve uluslararası değişim programları ile ilgili bilgi verilerektir. Kariyer yolu olarak girişimcilik ve liderlik eğitimi ders kapsamında öğrencilere aktarılacaktır. Yazdır
MAT-0107
Kalkülüs I
Zorunlu 3,5 5 Kalkülüs için hazırlık, fonksiyonlar ve grafikleri, limit, limit alma yöntemleri ve süreklilik, türev, türev alma yöntemleri ve uygulamaları. Yazdır
TUR-170
Türk Dili I
Zorunlu 2 2 Dil nedir? Dillerin doğuşu. Dil duygu düşünce bağlantısı. Dil kültür bağlantısı. Dil toplum bağlantısı. Yeryüzündeki diller ve Türkçenin bu diller arasındaki yeri. İmla ve noktalama kuralları. Ses bilgisi-yapı bilgisi-kelime-fiiller-keleme grupları-cümle. Yazdır
YKT-0200
Tarımsal Yapılar ve Sulama
Zorunlu 3 4 Toprak ve su kaynaklarından optimum biçimde yararlanılması, bu kaynakların korunması ve geliştirilmesi, üretimin çeşitli aşamalarında gerekli tüm yapı ve tesislerin planlanması, projelenmesi ve yapımı, tarım işletmelerinin yapısal ve fiziksel yönden gelişmelerini sağlayan ve etkileri uzun dönemli olan önlemlerin incelenmesi Yazdır
YZF-0101
Botanik
Zorunlu 3 3 Bitkilerde büyüme ve gelişme olayının hangi mekanizmalar tarafından kontrol edildiğinin anlatılması, morfoloji kapsamında bitki organları ve bu organların yapıları, görevleri, fizyoloji kapsamında da bitkide meydana gelen metabolik olaylar. Bitki- su dengesi, su taşınımı, fotosentez, solunum, bitkide büyüme ve gelişme, bitkilerde hareketler. Yazdır
YZF-0115
Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Zorunlu 2 3 Hijyen ve sanitasyon , Besinlerin bozulma nedenleri , Gıda katkı maddelerinin tanımı , Gıdaların bileşimi , Gıda zehirlenmeleri ve alınması gereken önlemler, Kurutma teknolojisi, konserve teknolojisi, Dondurma ve Soğukta saklama, Isıtarak muhafaza, Kimyasal maddelerle muhafaza ve Mikrodalga teknolojisi ile muhafaza teknikleri, Hububat teknolojisi, Süt ve Süt ürünleri, Et ve Et ürünleri, Meyve-sebze işleme teknolojisi, Yağ Teknolojisi Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı26,5032,00
1. Sınıf Bahar Dönemi (2. Yarıyıl)
ATA-260
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Zorunlu 2 2 Eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik alanlardaki Milli Mücadele, Atatürk’ün hayatı, Türk İnkılâbının stratejisi, Siyasi, sosyal ve kültürel ve hukuk alandaki inkılâpları ve bu inkılâpların oluş sürecini anlatır. Atatürk dönemindeki iç ve dış siyasi olayları Atatürk’ün dünya barışı için çabaları. Atatürk ilkelerine ve ülkeye olan iç ve dış tehditlere karşı gençliği uyarmak ve Türkiye’nin jeopolitik konumu hakkında bilgi vermek. Yazdır
FIZ-0104
Fizik II
Zorunlu 3 3 Elektrik alanlar, gauss yasası, Elektrik potansiyel, sığa ve dielektrikler, Akım ve direnç, doğru akım devreleri, manyetik alanlar, manyetik alan kaynakları, faraday yasası, indüktans. Yazdır
ING-102
İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olmayan Öğrenciler İçin)
Zorunlu 2 2 Şimdiki zaman; geniş zaman; bu zamanlarda sözel, okuma, yazma ve dinleme becerileri; sözel beceriler (kendini tanıtma, bir şeyi/yeri tarif edebilme, yol tarifi verebilme, kişisel bilgilere yönelik soru ve cevap kalıpları); okuma becerileri (lokantada, otobüs-tren vb. ulaşım araçlarında, alış-veriş yerlerinde liste/etiket okuma, soru sorma vb.); yazma becerileri (kısa mesaj yazma, poster içeriği yazma, form doldurma); dinleme becerileri (yol tarifi, yer/kişi tarifi vb.). Yazdır
KIM-0106
Genel Kimya ll
Zorunlu 2 3 Madde ve mol kavramları, kimyasal reaksiyonlar, reaksiyon sitokiyometrisi, gazlar ve özellikleri, periyodik tablo, kimyasal bağlar, sıvılar, katılar ve çözeltilerdir. Yazdır
MAT-0108
Kalkülüs II
Zorunlu 3,5 5 Belirsiz integral: anti-türev ve belirsiz integral kavramları, belirsiz integral örnekleri, belirli (Riemann) integral ve özellikleri, integral alma teknikleri, belirli integral uygulamaları (alan, yay uzunluğu, hacim hesabı, yüzey alanı hesabı, alan momenti ve ağırlık merkezi hesabı), genelleştirilmiş integral ve özellikleri, kutupsal koordinatlarda integral uygulamaları. Yazdır
TUR-270
Türk Dili II
Zorunlu 2 2 Yazılı ve sözlü anlatımın özellikleri. Okuma ve anlama. Doğru ve güzel anlatım. Yazı türlerini tanıma. Dinleme ve sözlü anlatım. Yazdır
YBB-102
Bahçe Bitkilerine Giriş
Zorunlu 2 5 Bahçe Bitkilerinin Sınıflandırılması, Ekonomik Önemi, İnsan Beslenmesi Açısından Önemi, Biyolojik Özellikleri, Ekolojik İstekleri, Çoğaltılması, Bahçe Tesisi, Bahçelerde Yıllık Bakım işleri Yazdır
YTE-0200
Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği
Zorunlu 3 4 Tarım ekonomisinin tanımı ve görevi, tarımın önemi, ekonomideki yeri, tarımsal yapının özellikleri, üretim faktörleri, tarım ekonomisinde geçerli ekonomik prensipler, üretim maliyetleri, tarım ürünlerinde fiyat oluşumu, tarım işletmeciliği kavramı, işletme özellikleri, sınıflama, işletmeciliğin temel fonksiyonları, işletmede yıllık faaliyetler, çiftlik yönetimi, işletme analiz yöntemleri, işletme planlaması, işletmelerde üretim ve pazarlama, tarımda kooperatifleşme, tarımda kredi ve finans durumu, , kapsamı, tarımsal politika, AB ilişkileri Yazdır
YTO-0200
Toprak Bilgisi
Zorunlu 3 4 Toprağın tanımı, toprağın kökeni, toprak oluşumu, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, toprak organik maddesi, toprak ve su koruma Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı22,5030,00
2. Sınıf Güz Dönemi (3. Yarıyıl)
YBB-201
Bahçe Bitkileri Ekolojisi
Zorunlu 3 3 Çevre faktörlerinin sınıflandırılması, Işık faktörü Sıcaklık faktörü Su faktörü Yağış şekilleri ve tarımsal üretime etkileri Atmosfer faktörü Toprak faktörü Biyotik faktörler Çevre kirliliği ve ekoloji Çevre kirliliği ve ekoloji ve yangın faktörü konularını kapsar. Yazdır
YBB-203
Bitki Fizyolojisi
Zorunlu 3 3 Bitki fizyolojisinin temel kavramları, içsel ve dış faktörlerin bitki fizyolojisi üzerine etkileri, bitki fizyolojisinin tanımlanmasıyla bitki büyümesi üzerinde uygulanacak fizyolojik çalışmalar. Yazdır
YBB-205
Bahçe Bitkilerinde Organik Tarım
Zorunlu 3 4 Organik tarım , Organik tarımın önemi ve prensipleri, kontrol ve serfikasyon, organik tarımın allepati, biyolojik çeşitlilik ve genetiği değiştirilmiş organizmalarla olan ilişkileri, organik tarımda toprak işleme, bitki besleme ve hastalık-zararlı ve yabancı ot kontrolü, organik ve konvansiyonel ürünler hakkında bilgiler dersin içeriğini oluşturur Yazdır
YBT-0200
Tarımsal Biyoteknoloji
Zorunlu 3 4 Tarımsal Biyoteknolojinin Tarihçesi, Tarımsal Biyoteknolojide Önemli Olan Genetik Kavramlar, Rekombinant DNA Teknolojileri, Doku Kültürü Yöntemleri ve Bitki Islah Sürecinde Kullanımları, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar,Hastalık, zararlı ve GDO'lu Organizmaların Belirlenmeesinde Kullanılan Moleküler Yöntemler Yazdır
YTM-0200
Tarımsal Mekanizasyon
Zorunlu 3 4 Tarımda makinalaşma, tarım makinalarıyla ilgili temel kavramlar, elektrik makinaları ve termik motorlar, traktörler, toprak işleme makinaları,ekim, dikim, gübreleme ve bakım makinaları, sulama makinaları, tarımsal savaş makinaları, hasat makinaları, harman makinaları, ürün işleme makinaları, sera mekanizasyonu, hayvancılıkta kullanılan makinalar. Yazdır
YTO-203
Bitki Biyokimyası
Zorunlu 2 4 Biyokimyaya giriş, bitkilerde bulunan organik bileşiklerin tanınması, hücre ve organeller, karbohidratlar, amnoasitler, proteinler, fotosentez, solunum Yazdır
YZB-0200
Zootekni
Zorunlu 3 4 Zootekni eğitimini tanıtılması, hayvansal ürünlerin üretimi ve tüketimi, zootekni eğitiminde kullanılan temel terimlerin açıklanması Yazdır
YZB-201
Genetik
Zorunlu 2 4 Ders temel genetik tanımlarını, Mendel genetiği ve uzantılarını, kalıtım materyali ve fonksiyonlarını, populasyon ve kantitatik genetik konularını, genetik kod, DNA’nın replikasyonu, protein sentezi ve mutasyon konularını içermektedir. Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı22,0030,00
2. Sınıf Bahar Dönemi (4. Yarıyıl)
YBB-202
Genel Sebzecilik
Zorunlu 3 4 Sebzenin tanımı, sebzelerin sınıflandırılması, sebzelerin beslenme ve sağlık bakımından önemi, sebzecilik bölgelerimiz ve sebzecilik işletme şekilleri, sebzelerin ekolojik istekleri, sebzelerin çoğaltılması, sebze bahçesinin kurulması ve sebzelerin depolanması. Yazdır
YBB-204
Genel Meyvecilik
Zorunlu 3 4 Meyvecilik kültürünün tarihçesi ile dünyada ve Türkiye’de yetiştirilen meyve türleri 2 Meyvecilik ekolojisi 3 Meyve ağaçlarının beslenmesi 4 Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğunun oluşumu 5 Meyve ağaçlarında dinlenme 6 Meyve ağaçlarında döllenme biyolojisi ve meyve oluşumu 7 Ara sınav 8 Meyve ağaçlarında dinlenme 9 Meyve ağaçlarında döllenme biyolojisi ve meyve oluşumu 10 Meyvecilikte çeşit bilimi (pomoloji) 11 Meyve ağaçlarında çoğaltma yöntemleri 12 Meyve fidanı yetiştiriciliği 13 Meyve bahçesi tesisi 14 Meyve bahçelerinde yıllık bakım işleri Yazdır
YBB-206
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
Zorunlu 3 4 Süs bitkilerinde eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif) çoğaltma teknikleri, Çimlenme, çimlenme engelleri, çimlenme engeli giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve çoğaltma ortamları, Eşeysiz (vejetatif) (çelikle, aşı ile, daldırma ile, kollarla, stolonla, yavru gövdelerle, kök sürgünleri ile, ocak ve pençeleri bölerek, rizom, korm, yumru, yumru kök, yumru gövde ve soğanla) çoğaltma teknikleri, Şaşırtma zamanı ve teknikleri, plantasyonların bakımı, koruma önlemleri, sulama, gübreleme ve budama teknikleri, Önemli bazı kesme çiçek, dış ve iç mekan ve soğanlı süs bitkisi türlerinin yetiştirilme teknikleri Yazdır
YBB-208
Doku Kültürleriyle Çoğaltma Teknikleri
Zorunlu 3 3 Bitkilerde doku ve hücre kültürü teknikleri, Sterilizasyon teknikleri, bitki doku kültür ortamlarının çeşitleri ve hazırlanışları, bitki doku kültürlerinin uygulama alanları (mikroçoğaltım, haploid bitki üretimi, hastalıksız bitki üretimi, somatik embriyogenesis, organogenesis vb.), Bitki doku kültüründe sekonder metabolit üretimi Yazdır
YBK-0200
Bitki Koruma
Zorunlu 3 4 Nematoda, Annelida, Mollusca, Arthropoda şubelerine bağlı zararlı ve yararlıların, tanınmaları, biyolojileri, zarar şekilleri hakkında genel bilgiler,• Tarımsal zararlılara karşı kullanılan savaş yöntemleri, Bitkilerde hastalık kavramı ve tanımı, hastalık belirtileri nelerdir, Bitkilerde hastalık nedenleri, Cansız hastalık etkenleri, yabancı otlar, Canlı hastalık etmenleri, Bitki patojeni virusların, Bitki patojeni prokaryotların, Bitki patojeni fungusların genel özellikleri, bitkilerde oluşturdukları belirtiler,• Bitki hastalıklarıyla savaşım yöntemleri. Yazdır
YKT-202
Ölçme Bilgisi
Zorunlu 3 4 Ölçme bilgisinin tanımı ve kapsamı, Ölçü birimleri ve ölçekler, Noktaların işaretlenmesi ve aplikasyonu, Uzunluk ölme araçları ve uzunluk ölçülmesi, Dik inme ve dik çıkma, Alanların ölçülmesi, Yüksekliklerin ölçülmesi, Nivelman aletleri Yazdır
YTB-0200
Tarla Bitkileri
Zorunlu 3 4 Tahıllar ve yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri ve yem bitkileri konularında genel bilgiler verilecektir. Yazdır
YZB-102
İstatistik
Zorunlu 2 3 İstatistiğin tanımı, örnek, populasyon, istatistik, parametre kavramları ve bunlar arasındaki ilişkiler, örneğin özellikleri, veri tipleri, kesikli, sürekli veriler, verilerin özetlenmesi, tanıtıcı istatistikler, yerleşim ölçüleri (aritmetik ortalama, tepe değeri, ortanca değer, geometrik ortalama, harmonik ortalama) ve bunların hesaplanması, özellikleri, değişim ölçüleri (değişim genişliği, ortalama sapma, varyans, standart sapma, varyasyon katsayısı) ve bunların hesaplanması, özellikleri, birden fazla özellik arasındaki ilişkiler, korelasyon ve regresyon kavramları, regresyon denklemi, regresyon katsayısı, regresyon sabiti, tahmin denklemi, tahmindeki isabet derecesi, klasik dağılımlar, normal dağılım, binomiyal dağılım, poisson dağılımı ve bunların özellikleri ile çeşitli alanlarda kullanımı, örnekleme dağılımları (populasyon varyansı bilindiğinde ve bilinmediğinde) ve bunlara ilişkin hipotez kontrolleri, tek taraflı ve çift taraflı hipotez kontrolleri, I. Tip hata olasılığı, bağımsız iki grup ortalaması arasındaki farka ilişkin hipotez testi (Student t-testi), bağımlı iki grup karşılaştırılması (Eş yapma t-testi), oranlara ilişkin hipotez testi, korelasyon katsayısına ilişkin hipotez testi, kikare analizi, tek yanlı sınıflamalarda ki-kare analizi, dağılımlara uyum kontrolleri, iki yanlı sınıflamalarda ki-kare analizi ve bağımsızlık kontrolleri, bağımlılık katsayısının hesaplanması. Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı23,0030,00
3. Sınıf Güz Dönemi (5. Yarıyıl)
UOS-801
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Hobi bahçeciliğinde bahçe tesisinin kuruluşu, çoğaltma yöntemleri (eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif), çimlenme engeli ve çimlenme giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve ortamları, yetiştirme yapıları (cam-plastik sera ve açıkta) ve ortamları (organik ve inorganik ortamlar), Eşeysiz (vejetatif) çoğaltma yöntemleri - çelik, aşı, daldırma, kollarla, stolonlarla, yavru gövdelerle, kök sürgünleriyle, soğanla, yumruyla çoğaltma, bahçe ürünlerinin değerlendirilme yöntemleri (taze, kurutulmuş ürün, konserve vb., yöre için önemli bazı meyve ve sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenmek Yazdır
YBB-303
Bağcılık I
Zorunlu 3 3 Asmanın doğuşu ve yayılışı; bağcılığın tarihçesi;üzümün değerlendirme şekilleri; bağcılığın Dünya’da ve Türkiye’deki durumu; asmanın sistematikteki yeri; asmanın organları, asmanın ekolojik istekleri ve bağ yeri seçimine etkileri; budama ve terbiye sistemleri ve bunlara yönelik kültürel uygulamalar Yazdır
YBB-305
Bahçe Bitkileri Çoğaltma Tekniği I
Zorunlu 3 3 Meyve türlerinin çoğaltılma yöntemlerini ve fidan üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Çoğaltma yöntemlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Fidanlık tesisi. Fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri ve geleceği hakkında fikir elde eder. Yazdır
YBB-315
Sebze Yetiştiriciliği I
Zorunlu 3 3 Serin iklim sebzelerinin ulusal ve global çapta ekonomik olarak yetiştiriciliği en yaygın yapılan Amaryllidaceae, Brassicaceae, Chenopodiaceae, Compositae Apiaceae, familyaları sebzelerinden soğan, sarımsak, pırasa, havuç, lahana, karnabahar, brokoli, turp, ıspanak, marul vb türleri incelenmektedir. Dünyada ve ülkemizdeki üretim alanları, miktarları, kullanılan çeşitler, bitkinin morfollojik yapısı, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bakım işlemleri ,hastalık ve zararlıları ve mücadele yöntemleri anlatılmaktadır. Yazdır
YBB-353
Mesleki Uygulama I
Zorunlu 2 2 Aldığı derslerle ilgili arazi ve laboratuvarda uygulamalı eğitimin yaptırılması. Yazdır
YBB-309
Budama Tekniği
Seçmeli 3 4 Budama nedir? Budamanın amaçları Budamanın Fizyolojik Esasları Budama türleri Hangi dalı kesiyim? Meyve ağaçlarında terbiye nedir? Meyve ağaçlarında terbiye sistemleri Yazdır
YBB-311
Akdeniz Meyveleri
Seçmeli 3 4 Zeytin, İncir, Nar ve Keçiboynuzu yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlaması konuları anlatılacaktır. Yazdır
YBB-313
Fidancılık Tekniği
Seçmeli 3 4 Meyve türlerinin çoğaltılma yöntemlerini ve fidan üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Çoğaltma yöntemlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Fidanlık tesisi. Fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar, sertifikasyon sistemleri, çözüm önerileri ve geleceği hakkında fikir elde eder. Yazdır
YBK-307
Bitki Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri ve İlaçları
Seçmeli 3 4 Tarımsal zararlılarla mücadele yöntemleri Yazdır
YTO-307
Uzaktan Algılama ve CBS
Seçmeli 3 4 Büyük alanlara dağılmış objelerin belirlenmesi, yerlerinin tanımlanması ve bir sistem düzeninde haritalanması amacıyla uzaktan Algılama tekniği ve coğrafi bilgi sistemlerinin tanıtılması, bu amaçla kullanılan temel bilgiler, yöntem, yazılım ve donanımların öğretilmesi Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
3. Sınıf Bahar Dönemi (6. Yarıyıl)
UOS-802
Üniversite Ortak Seçmeli II
Zorunlu 2 3 Hobi bahçeciliğinde bahçe tesisinin kuruluşu, çoğaltma yöntemleri (eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif), çimlenme engeli ve çimlenme giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve ortamları, yetiştirme yapıları (cam-plastik sera ve açıkta) ve ortamları (organik ve inorganik ortamlar), Eşeysiz (vejetatif) çoğaltma yöntemleri - çelik, aşı, daldırma, kollarla, stolonlarla, yavru gövdelerle, kök sürgünleriyle, soğanla, yumruyla çoğaltma, bahçe ürünlerinin değerlendirilme yöntemleri (taze, kurutulmuş ürün, konserve vb., yöre için önemli bazı meyve ve sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenmek Yazdır
YBB-302
Bahçe Bitkileri Çoğaltma Tekniği II
Zorunlu 3 3 Eşeyli Çoğaltma (Generatif, tohumla çoğaltma), Eşeysiz çoğaltma (çelikle, daldırma, piçlerle, rizom gövde, yumru, aşı, apomiktik ve doku kültürü ile çoğaltma), Fide yetiştirmenin amacı ve yetiştirme teknikleri (fide yetiştirme yerleri, fide yetiştirme kapları, kullanılan ortamlar, fide yetiştirme harçlarının hazırlanması, aşılı fide yetiştirme tekniği, fide kalitesi, fide dikimi), Bağcılıkta çoğaltma yöntemleri, Anaçlar, Coğaltma materyalinin alınacağı omca ve dalların seçimi, Celikle çoğaltma, Köklenmeyi uyarıcı uygulamalar, Aşı ile çoğaltma, Tüplü asma fidanı ve açık köklü asma fidanı üretim teknikleri, Bağda aşılama teknikleri (göz aşıları, kalem aşıları), Daldırma ile çoğaltma, Doku kültürü ile çoğaltma şekilleri. Yazdır
YBB-306
Tohum Bilimi ve Teknolojisi
Zorunlu 3 3 Tohum- tohumluk kavramları, Dünya tohum ticareti ve ekonomik önemi, tohum morfolojisi, tohumlarda hasat, kurutma, depolama, tohum canlılığı, tohum kalitesi, çeşit tescili, ekolojik faktörlerin tohum üretimine etkisi. Yazdır
YBB-354
Bahçe Ürünlerinde Kalite Kriterleri ve Standardizasyon
Zorunlu 3 3 Bahçe ürünlerinde hasat öncesi ve sonrası dönemde dikkate alınan kalite kriterleri, bahçe ürünlerinin özellikle derim sonrası kalitesi üzerine kalıtımın ve ıslahın etkileri, kültürel tekniklerin modifikasyonu ile kalitenin iyileştirilmesi, olgunlaşmanın kontrolü ve derimde kullanılan alet ve ekipmanların kaliteye etkileri irdelenmektedir. Ayrıca bu ders kapsamında ülkemizde kullanılan standartlar ve son yıllarda Türkiye'den yaş taze meyve satın alan Avrupa ekonomi topluluğuna ait ülkeler tarafından geliştirilen iyi tarım uygulamaları da ders kapsamında işlenmektedir. Yazdır
YBB-356
Mesleki Uygulama II
Zorunlu 2 2 Aldığı derslerle ilgili arazi ve laboratuvarda uygulamalı eğitimin yaptırılması. Yazdır
YBB-310
Örtü Altı Yetiştirme Teknikleri
Seçmeli 3 4 Sera ve seracılığın tanımı, Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Seraların sınıflandırılması, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Seralarda sulama, Serada sebze yetiştiriciliği ve fide üretimi hakkında genel bilgi. Yazdır
YBB-312
Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Seçmeli 3 4 Kültür mantarının canlılar âlemindeki yeri, ekonomik önemi, besin değeri, mantar üretim sistemleri, kompost yapımı teknikleri ve kullanılan materyaller, üretim aşamaları, iklim kontrolü ve kültürel işlemler, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat işlemeri, depolama. Yazdır
YBB-358
Bitkisel Üretimde Arı Kullanımı
Seçmeli 3 4 Sebzelerdeki ve meyvelerdeki çiçek yapısı, bitkilerde döllenme fizyolojisi, arıcılığın tozlaşmadaki önemi, bal arısı ve bombus arılarının tozlaşmada kullanımı, arıların tozlaşma ile sağladıkları ekonomik ve ekolojik katkılar, tozlaşmada kullanılan diğer böcekler Yazdır
YBK-414
Bahçe Bitkileri Hastalıkları
Seçmeli 3 4 Bahçe bitkilerinde hastalık oluşturan cansız ve canlı faktörler, bunların neden olduğu belirtiler, patojenlerin hayat döngüleri, morfolojik özellikleri, hastalıklarla mücadelede kullanılan yöntemler ve tavsiye edilen kimyasallar Yazdır
YBT-104
Mikrobiyoloji
Seçmeli 4 4 Mikroorganizma ve mikrobiyoloji, mikrobiyolojinin temel ve uygulamalı bilgileri, beslenme ve metabolizma, mikrobiyel büyüme ve kontrolü, hücre yapısı ve fonksiyonlarının temel prensipleri, biyoçeşitlilik ve sınıflandırması, hayvan ve bitkilerdeki hastalıkları, mikroorganizmaların gıda ve ziraat alanındaki rolleri ve mikroorganizmaların kullanıldığı endüstriyel ve biyoteknolojik işlemler Yazdır
YTM-206
Tarımda Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Seçmeli 3 4 Güneş enerjisi, güneş kollektörleri, fotovoltaik sistemler, rüzgar türbinleri, biyogaz potansiyeli hesabı, biyogaz tesislerinin planlanması. Yazdır
YTO-314
Toprak Bitki Su İlişkileri
Seçmeli 3 4 Bitki gelişimi ve tarımsal üretim açısından önemli çevre faktörlerinin özelliklerini, bitki gelişimi ve tarımsal üretim için kontrol altına alınabilecek bazı çevre faktörlerinin optimum düzeyde olmasını sağlayacak önlemleri bilir. Toprak-bitki-atmosfer devamlılığında suyun hareketini bilir ve bitki gelişimine olan etkisini değerlendirebilir. Yazdır
YZB-204
Araştırma ve Deneme Metodları
Seçmeli 3 4 deneme tertiplenmesine giriş, F dağılımı ve varyans analizi tekniği, tesadüf parselleri deneme deseni, çoklu karşılaştırma testleri, varyans analizinin ön şartları, tesadüf blokları deneme deseni, latin kare deneme deseni, çok faktörlü denemeler Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
4. Sınıf Güz Dönemi (7. Yarıyıl)
YBB-403
Yumuşak Çekirdekli Meyveler
Zorunlu 3 3 Yumuşak çekirdekli meyve türlerinden elma, armut, ayva ve Trabzon hurmasının yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Alıç, muşmula, üvez ve kuşburnu gibi diğer yumuşak çekirdekli meyve türleri hakkında kısa bilgiler. Yazdır
YBB-405
Sebze Yetiştiriciliği II
Zorunlu 3 3 Sıcak iklim sebzeleri olan domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, kabak, hıyar, türleri ile ilgili taksonomik, biyolojik, ekolojik, fizyolojik, ekonomik, agronomik kavramları bilmek ve bu ürünlerin yetiştiriciliğini yapabilmek. Yazdır
YBB-451
Mezuniyet Tez Çalışması I
Zorunlu 1 3 Bahçe Bitkileri Bölümü meyve, sebze veya bağ yetiştiriciliği ve ıslahı ana bilim dalları çalışma konularıyla ilgili bir konuda bir mezuniyet tezi yazma eğitiminin verilmesi. Yazdır
YBB-453
Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması
Zorunlu 3 3 Bahçe ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması. Yazdır
YBB-455
Sebze Tohumu Üretim Tekniği
Zorunlu 2 2 Sebzelerin çiçek yapıları, döllenme biyolojileri, tohum üretim teknikleri, tohum hasat kriterleri, tohumların kurutulması, tohumların işlenmesi ve muhafazası Yazdır
YBB-407
Kesme Çiçekçilik
Seçmeli 3 4 Kesme çiçeklerde eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif) çoğaltma teknikleri, Çimlenme, çimlenme engelleri, çimlenme engeli giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve çoğaltma ortamları, Eşeysiz (vejetatif) (çelikle, aşı ile, daldırma ile, kollarla, stolonla, yavru gövdelerle, kök sürgünleri ile, ocak ve pençeleri bölerek, rizom, korm, yumru, yumru kök, yumru gövde ve soğanla) çoğaltma teknikleri, Şaşırtma zamanı ve teknikleri, plantasyonların bakımı, koruma önlemleri, sulama, gübreleme ve budama teknikleri, Önemli bazı kesme çiçek türlerinin yetiştirilme teknikleri Yazdır
YBB-411
Turunçgiller
Seçmeli 2 4 Turunçgiller (portakal, limon, mandarin, altıntop, laym), Muz ve Avokado yetiştiriciliği, hasadı ve pazarlaması konuları anlatılacaktır. Yazdır
YBK-411
Pestisit Yönetimi ve Çevre Koruma
Seçmeli 3 4 insektisitler, kimyasal yapıları, etki mekanizmaları, kullanım esasları ve yöntemleri, saklama ve depolama yöntemleri, satış ve sonrası takip, pestisitlere karşı böceklerdeki direnç ve yönetimi, pestisitlerin çevreye verdikleri zararlar, ölçüm ve koruma yöntemleri Yazdır
YTB-303
Tıbbi ve Aromatik Bitkileri
Seçmeli 3 4 Tıbbi ve aromatik bitkilerin botanik sınıflandırılması, sekonder metabolitlerin (alkaloitler, terpenoitler, fenolik maddeler) önemi ve yararlanma olanakları, sekonder metabolitlerin damıtma ve ekstraksiyon yöntemleri ile elde edilmesi, bitkisel droglar ve geleneksel tıpta kullanım alanları, aromaterapi ve fitoterapi, uçucu yağlar ve parfümeri, baharatlar ve baharat bitkileri, boya bitkileri ve boyamacılık, tıbbi, aromatik ve keyf bitkilerin kültürü ve ıslah metotları Yazdır
YTO-405
Bitki Besleme
Seçmeli 3 4 Bitki için mutlaka gerekli makro ve mikro besin elementlerinin her birinin alınış formu; metabolizması; noksanlık ve fazlalıklarıyla ilgili belirtilerin açıklanması; beslenme bozukları için çözüm önerilerinin verilmesi Yazdır
YTO-407
Topraksız Yetiştiricilik
Seçmeli 3 4 Topraksız tarımın tarihçesi, Dünyada ve Türkiye’de kullanımı, Seracılıkta yaygınlaşmasının nedenleri, Topraksız tarımın tanımı ve sınıflandırılması, Topraksız tarım teknikleri (Su kültürü, Substrat kültürü) Kullanılan substratlar, Yataklarda substrat kültürü, Torbalarda substrat kültürü, Saksılarda substrat kültürü, Substrat kültüründe bitkilerin su ve besin gereksinimlerinin karşılanması, Durgun su kültürü, Akan su kültürü, Aeroponik, Topraksız tarımda bitki besleme, Besin çözeltisi hazırlama ve uygulama, Çözelti-Ortam-Bitki analizleri, Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları, Çevreye etkisi, Geleceği. Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı24,0030,00
4. Sınıf Bahar Dönemi (8. Yarıyıl)
YBB-402
Bahçe Bitkileri Islahı
Zorunlu 3 4 Tek yıllık ve çok yıllık bahçe bitkilerinin ıslahı, bahçe bitkilerinde seleksiyon, kombinasyon, geriye melezleme ve Fı hibrit çeşit ıslahı, somaklonal seleksiyon, anaçlar için ıslah stratejisi, verimlilik ile biyotik ve abiyotik dayanıklılık ıslahı. Yazdır
YBB-410
Bağcılık II (Özel Bağcılık)
Zorunlu 3 4 Asmanın beslenme fizyolojisi (fotosentez, solunum, su ve mineral madde alımı vb.) ve bunların yetiştiricilikteki önemi, asmanın büyüme ve gelişme fizyolojisi (fenolojik gelişme devreleri, dinlenme, vegetatif ve generatif gelişme), döllenme biyolojisi, tane tutum şekilleri, olgunlaşma, tanenin fiziksel ve kimyasal yapısı, olgunlaşmaya etki eden faktörler, bağcılıkta büyümeyi düzenleyici madde kullanımı ve uygulamaları Yazdır
YBB-454
Sert Çekirdekli Meyveler
Zorunlu 3 4 Sert çekirdekli meyve türlerinden erik, şeftali-nektarin, kiraz-vişne ve kayısının yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Yazdır
YBB-456
Mezuniyet Tez Çalışması II
Zorunlu 1 2 Bahçe Bitkileri Bölümü meyve, sebze veya bağ yetiştiriciliği ve ıslahı ana bilim dalları çalışma konularıyla ilgili bir konuda bir mezuniyet tezi yazma eğitiminin verilmesi. Yazdır
YZF-0400
İşletmede Mesleki Eğitim
Zorunlu 5 15 Mesleki eğitim faaliyetlerini alanı ile ilgili firmalarda uygulamalı olarak tamamlar. Yazdır
YBB-404
Sert Kabuklu Meyveler
Seçmeli 3 4 Sert kabuklu meyve türlerinden fındık, ceviz, antepfıstığı, badem, kestane, pikan cevizinin yetiştirme koşulları, uygulamalı olarak yetiştiricilik ve üretimi ile ilgili ileri teknik konular ve stratejiler. Bu meyve türlerinin biyolojik, morfolojik özellikleri. Yazdır
YBB-412
Üzümsü Meyveler
Seçmeli 3 4 Üzümsü meyvelerin tanımlanması, sistematikteki yerleri ve özellikleri; Ülkemizde ve dünyada üzümsü meyvelerin önemi ve tür ve çeşitleri. Çileklerin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Çilek çeşitleri ve özellikleri ve ekolojik istekleri. Çilekte çoğaltım metodları; bahçe kurma, açıkta ve örtü altında çilek yetiştiriciliği; çilekte hasat, ambalajlama ve muhafaza. Ahududu ve böğürtlenin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; ahududu ve böğürtlen çeşitler ve özellikleri; ahududu ve böğürtlenin ekolojik istekleri. Ahududu ve böğürtlende çoğaltım metodları; ahududu ve böğürtlende bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, ambalajlama, muhafaza ve değerlendirme. Frenküzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Frenküzümü çeşitler ve özellikleri; Frenküzümü ekolojik istekleri. Frenküzümü?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat ve değerlendirme. Bektaşi üzümü?nün morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Bektaşi üzümü çeşitler ve özellikleri; Bektaşi üzümü?nün ekolojik istekleri. Yabanmersini?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Yabanmersini çeşitler ve özellikleri; Yabanmersini?nin ekolojik istekleri. Yabanmersini?de bahçe kurma, budama, destekleme, şekil verme, bakım, hasat, değerlendirme. Kivi?nin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; Kivi çeşitler ve özellikleri. Kivi?nin ekolojik istekleri. Kivi?de bahçe kurma; budama, destekleme, şekil verme, bakım; hasat, depolama ve değerlendirme. İncir?in morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi; İncir çeşitler ve özellikleri, İncir?in ekolojik istekleri. Yazdır
YBK-302
Bitki Hastalıkları ile Mücadele Yöntemleri ve İlaçlar
Seçmeli 3 4 Bitki hastalıklarına karşı kullanılan yasal, kültürel, fiziksel, mekanik, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri. Kimyasal mücadelede kullanılan fungisit tipleri ve etki mekanizmaları. Entegre mücadele. Entegre ürün yönetimi. Yazdır
YKT-412
İş Sağlığı ve Güvenliği
Seçmeli 2 4 İş güvenliğine giriş, İş sağlığı ve güvenliği kavram ve kurallarının gelişimi, İş sağlığı ve güvenliği kanun ve yönetmelikleri, Türkiye'de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliğinin gelişimi, İş sağlığı ve güvenliği kültürü, İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, Risk yönetimi ve değerlendirmesi, Fiziksel risk etmenleri, Kimyasal risk etmenleri, Biyolojik risk etmenleri, Psikososyal etmenler, Araç ve gereç kullanımında güvenlik, İş kazaları Yazdır
YTE-406
Tarımsal Değer Biçme ve Bilirkişilik
Seçmeli 3 4 Tarımsal kıymet takdirinin konusu ve tarihçesi, kıymet takdiri (değerleme) yöntemleri, Kıymet takdiri uygulamaları ve bilirkişilik. Yazdır
YZB-408
Arı ve İpekböcekçiliği
Seçmeli 3 4 Arıcılığın önemi, bal arılarında koloni yaşamı, arı ırkları, koloni bireyleri ve görevleri, bal ve diğer arıcılık ürünleri, arı hastalık ve zararlıları, arılar ve tozlaşma, bombus arıları, ipekböceği, ipekböceği yetiştirme teknikleri. Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı27,0045,00
Toplam195,00257,00
       
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS İçerik Print
Ziraat Fakültesi
BAH-801
Bahçe Bitkileri Programı Hobi Bahçeciliği
Seçmeli 2 3 Hobi bahçeciliğinde bahçe tesisinin kuruluşu, çoğaltma yöntemleri (eşeyli (generatif) ve eşeysiz (vejetatif), çimlenme engeli ve çimlenme giderme yöntemleri, çimlenmeye etki eden faktörler, çoğaltma yapıları ve ortamları, yetiştirme yapıları (cam-plastik sera ve açıkta) ve ortamları (organik ve inorganik ortamlar), Eşeysiz (vejetatif) çoğaltma yöntemleri - çelik, aşı, daldırma, kollarla, stolonlarla, yavru gövdelerle, kök sürgünleriyle, soğanla, yumruyla çoğaltma, bahçe ürünlerinin değerlendirilme yöntemleri (taze, kurutulmuş ürün, konserve vb., yöre için önemli bazı meyve ve sebze türlerinin yetiştirme tekniklerini öğrenmek Yazdır
BAH-802
Bahçe Bitkileri Programı Bitki Çoğaltma
Seçmeli 2 3 Eşeyli çoğaltma (generatif tohumla çoğaltma),Eşeysiz çoğaltma (çelikle, daldırma, apomiktik, doku kültürü, aşı,özelleşmiş ya da değişikliğe uğramış vegetatif kısımlar ile yapılan çoğaltma),Fide yetiştiriciliği, Aşılı asma fidanı üretim teknikleri Yazdır
BAN-801
Bankacılık ve Sigortacılık Programı İslami Finans ve Bankacılık
Seçmeli 2 3 Ekonomik sistemler, ekonomik sistemler ve kurumlar, İslam ekonomisi ve finansının temelleri, İslami finans uygulamaları Yazdır
BAN-802
Bankacılık ve Sigortacılık Programı Blok Zincir ve Uygulamaları ve Kripto Paralar
Seçmeli 2 3 Bu ders; Giriş, Tanışma, Ders İzlencesinin Tanıtılması,Temel kavramları ve ana tartışma konusunu anlamak.,Blockchain nedir ?,Blockchain ne kadar güvenli?,Kripto para nedir?,Kripto para madenciliği nedir?,Ara Sınav,Bitcoin ve kripto paralar nasıl kullanılır? Dijital cüzdan (Wallet) nedir?,Bitcoin ve kripto paraların kullanım yerleri ,Uluslararası ticarette kripto paraların yeri.,ICO (Initial Coin Offering)?—?Dijital Para Arzı / Proje Sunumları,Bankacılık sisteminin kripto paralarla ilişkisi. / Proje Sunumları,Kripto paraların geleceği,Proje Sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir. Yazdır
BKB-801
Bitki Koruma Programı Böceklerin Dünyası
Seçmeli 2 3 Böcekleri her yönü ile tanıtmak ve onların ilginç yönlerini aktarmak Yazdır
BKB-803
Bitki Koruma Programı Brice Giriş
Seçmeli 2 3 Briç ilkeleri, kuralları, terimleri, sistemleri, konvansiyonları ve bunların uygulamalı olarak öğretilmesi Yazdır
BLG-801
Bilgisayar Mühendisliği Programı Bilişim Teknolojilerine Giriş
Seçmeli 2 3 Bilgisayarların tarihçesi, İç ve dış donanım birimleri, İşletim sistemi, Kurulum ve özellikler, Dijital dönüşüm Yazdır
BLG-802
Bilgisayar Mühendisliği Programı Web Teknolojileri
Seçmeli 2 3 Bu ders öğrencilere web tasarım pratikleri ve HMTL ve CSS kodlama sistemlerinin temel prensiblerini sağlar. Bu ders öğrencilere web standartları, kullanılabilirliği ve iş akışı ve erişebilirliği için tasarım yapmayı tanıtır. Bu ders öğrenciler ile birlikte çoklu medyayı keşfedererk ve kendi grid sistemlerini inşa ederek “esnek” (responsive) tasarıma webe bir tasarım bilgisi sağlar. Yazdır
BLG-803
Bilgisayar Mühendisliği Programı Gömülü Kodlamaya Giriş
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
BLG-804
Bilgisayar Mühendisliği Programı Python İle Programlamaya Giriş
Seçmeli 2 3 1.Python'a Giriş Python komut satırı ve IDE kullanımı 2.Türler ve Değişkenler String, Integer, Float, Complex Değişken tanımlama ve türleri yönetmek List yapısı Aylık yol masrafı hesaplama uygulaması Uygulama: Basit bir hesap makinesi uygulaması 3.Temel İfadeler Dallanma/if/elseif/else break ve continue Kullanımı For ve while döngüleri Karakter dizilerinin içeriğini karşılaştırma uygulaması Uygulama: Karakter dizisindeki karakterleri sayma uygulaması 4.Veri Yapıları Liste, Stacks, Queues, Tuples ve Sequences Kümeler (Sets) Sözlük (Dictionary) Uygulama: Basit bir telefon rehberi oluşturma uygulaması 5.Fonksiyonlar Argümanlar ve Formal Parametreler Global Değişkenler, Yerel (Local) Değişkenler Fonksiyonlara Parametre Aktarımı Fonksiyonlardan Değer Döndürme Uygulama: Belli bir aralıkta rastgele sayılar üretme uygulaması 6.Dosyalar ile Çalışmak Dosya Açma, okuma, yazma Binary Dosyalar Dosyaların içeriğini karşılaştırma uygulaması Uygulama: Dosyaların içindeki karakterleri sayma uygulaması 7.Exceptions (İstisnalar) Temel Hata Kontrolü İstisnaların Yakalanması try/except ve finally kullanımı Uygulama: Yazma izni olmayan bir dosyaya yazma ve hata kontrolü uygulaması 8.Modüller ve Paketler İsim Uzayları (NameSpaces) imports Kullanımı Modülleri devreye alma Uygulama: Basit bir sözlük modülü tanımlama ve üzerinde işlemler yapma uygulaması 9.Sınıflar Python’da bir sınıf nasıl tanımlanır? Instance Metotları Initializers Sınıf Metotları static Metotlar Miras Alma (Inheritance), Çoklu Miras Alma Yazdır
BNK-801
Bankacılık ve Sigortacılık Programı Proje Yönetimi
Seçmeli 2 3 Proje Harcamalarının Kapsamı,Proje Hazırlama Etüdleri, Proje Planlama Aşamalar Yazdır
BNK-801
Bankacılık ve Sigortacılık İ.Ö. Programı Proje Yönetimi
Seçmeli 2 3 Proje Harcamalarının Kapsamı,Proje Hazırlama Etüdleri, Proje Planlama Aşamalar Yazdır
BNK-802
Bankacılık ve Sigortacılık Programı Toplam Kalite Yönetimi
Seçmeli 2 3 Kalite ve toplam kalite kavramları, tarihsel gelişimi, toplam kalite yönetimi felsefesi, Türkiye'de ve uluslararası boyutta Toplam Kalite yönetimi sistemleri, Kalite ödülleri Yazdır
BNK-802
Bankacılık ve Sigortacılık İ.Ö. Programı Toplam Kalite Yönetimi
Seçmeli 2 3 Kalite ve toplam kalite kavramları, tarihsel gelişimi, toplam kalite yönetimi felsefesi, Türkiye'de ve uluslararası boyutta Toplam Kalite yönetimi sistemleri, Kalite ödülleri Yazdır
ENF-815
Temel Bilimler Bölümü Programı Bilişim Teknolojileri ve Uygulamaları (2+0 Lisans Öğrencileri için Seçmeli-Uzaktan Eğitim)
Seçmeli 2 3 Bilgisayara giriş ve temel kavramlar İşletim sistemi ile ilgili temel kavramlar İnternet Kelime işlemci programı(word) Elektronik tablolama programı(excel) Sunu programı(PoverPoint) Yazdır
ENF-815
Su Ürünleri Mühendisliği Programı Bilişim Teknolojileri ve Uygulamaları (2+0 Lisans Öğrencileri için Seçmeli-Uzaktan Eğitim)
Seçmeli 2 3 Yazdır
ENF-816
Temel Bilimler Bölümü Programı Bilişim Teknolojileri ve Uygulamaları(2+0 Önlisans Öğrencileri için Seçmeli-Uzaktan Eğitim)
Seçmeli 2 3 Bilgisayara giriş ve temel kavramlar İşletim sistemi ile ilgili temel kavramlar İnternet Kelime işlemci programı(word) Elektronik tablolama programı(excel) Sunu programı(PoverPoint) Yazdır
ESM-802
Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı Binalarda Enerji Verimliliği
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
ESM-802
Enerji Sistemleri Mühendisliği İ.Ö. Programı Binalarda Enerji Verimliliği
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
ESM-803
Enerji Sistemleri Mühendisliği İ.Ö. Programı Alternatif Enerji Kaynakları
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
ESM-803
Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı Alternatif Enerji Kaynakları
Seçmeli 2 3 Fosil ve yenilenebilir enerjileri kaynakları çevre ve ekonomi ile ilgili temel bilgiler, güneş, jeotermal, rüzgar, biyomas, dalga, OTEC, hidrojen, rüzgar ve nükleer enerji. Yazdır
ESM-804
Enerji Sistemleri Mühendisliği İ.Ö. Programı Enerji ve Çevre
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
ESM-804
Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı Enerji ve Çevre
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
INM-801
İnşaat Mühendisliği Programı Deprem ve Kurtarma İlkeleri
Seçmeli 2 3 Afetin tanımı, Afet Türleri, Deprem, depremlerin karakteristik özellikleri ve türleri, afet yönetimi, Afet ve Acil Durum Planlaması genel kavramlar, afet sonrası tahliye. Yazdır
INM-801
İnşaat Mühendisliği İ.Ö. Programı Deprem ve Kurtarma İlkeleri
Seçmeli 2 3 Afetin tanımı, Afet Türleri, Deprem, depremlerin karakteristik özellikleri ve türleri, afet yönetimi, Afet ve Acil Durum Planlaması genel kavramlar, afet sonrası tahliye. Yazdır
INM-802
İnşaat Mühendisliği Programı Yapılarda Deprem Hasarları ve Yapıların Muayenesi
Seçmeli 2 3 Yapılarda hasar tespiti, Yapılardaki hasar çeşitleri, Yapılarda hasar nedenleri, Yapılarda onarım teknikleri, Yapılarda güçlendirme teknikleri Yazdır
INM-802
İnşaat Mühendisliği İ.Ö. Programı Yapılarda Deprem Hasarları ve Yapıların Muayenesi
Seçmeli 2 3 Yapılarda hasar tespiti, Yapılardaki hasar çeşitleri, Yapılarda hasar nedenleri, Yapılarda onarım teknikleri, Yapılarda güçlendirme teknikleri Yazdır
INM-803
İnşaat Mühendisliği İ.Ö. Programı Anadolu Yapıları ve Süreci
Seçmeli 2 3 Yazdır
INM-806
İnşaat Mühendisliği Programı Doğal Afetler ve Afet Yönetimi
Seçmeli 2 3 Standartlar, Yasal Mevzuat Acil Durum Planı ve Afet Yönetiminin Unsurları, Tehlike ve risk analizi, Dahili ve harici kaynaklar, Doğal afet nedir? Doğal afet türleri nelerdir. Doğal afet öncesi yapılması gereken çalışmalar. Doğal afet esnasında yapılması gereken çalışmalar. Doğal afet sonrasında yapılacak çalışmalar. Dünyada ve Türkiyede bilinen doğal afetler. Doğal afetler esnasında yaşanan sıkıntılar. Deprem esnasında yaşanan sıkıntılar. Sel baskını esnasında yaşanan sıkıntılar. Yazdır
INM-806
İnşaat Mühendisliği İ.Ö. Programı Doğal Afetler ve Afet Yönetimi
Seçmeli 2 3 Standartlar, Yasal Mevzuat Acil Durum Planı ve Afet Yönetiminin Unsurları, Tehlike ve risk analizi, Dahili ve harici kaynaklar, Doğal afet nedir? Doğal afet türleri nelerdir. Doğal afet öncesi yapılması gereken çalışmalar. Doğal afet esnasında yapılması gereken çalışmalar. Doğal afet sonrasında yapılacak çalışmalar. Dünyada ve Türkiyede bilinen doğal afetler. Doğal afetler esnasında yaşanan sıkıntılar. Deprem esnasında yaşanan sıkıntılar. Sel baskını esnasında yaşanan sıkıntılar. Yazdır
INM-807
İnşaat Mühendisliği Programı Yörük Kültürü-Mimari ve Konut İlişkisi
Seçmeli 2 3 Anadolu Evleri tanımı: göçerlik yarı göçerlik ve yaylacılık, yurt otağ orta asya çadırı ve çadır yapım malzeme ve teknikleri, yöresel kültür tanımı: Yazdır
INM-807
İnşaat Mühendisliği İ.Ö. Programı Yörük Kültürü-Mimari ve Konut İlişkisi
Seçmeli 2 3 Anadolu Evleri tanımı: göçerlik yarı göçerlik ve yaylacılık, yurt otağ orta asya çadırı ve çadır yapım malzeme ve teknikleri, yöresel kültür tanımı: Yazdır
INM-811
İnşaat Mühendisliği Programı Ergonomi ve Dekorasyon
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
INM-814
İnşaat Mühendisliği Programı Bilgisayar Destekli Çizim
Seçmeli 2 3 Yazdır
MAK-805
Makine Mühendisliği Programı Temiz Enerji Teknolojileri
Seçmeli 2 3 Fosil yakıtlardan kaynaklanan çevre kirliliği, biyokütle enerjisi, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrojen enerjisi, yakıt pilleri, hidrolik enerji ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji sistemleri, bu sistemlerin çalışma prensipleri ve uygulamaları, yenilenebilir enerjilerle ilgili yasal mevzuat ve çevre hukuku. Yazdır
MAK-806
Makine Mühendisliği Programı Sürdürülebilir Enerji Kaynakları
Seçmeli 2 3 Enerjinin önemi, kullanım yerleri, Enerji kaynakları, Güneş enerjisi, Jeotermal enerji, Rüzgar enerjisi, Biyomas ve biyokütle enerjisi, Dalga enerjisi, Su enerjisi, , OTEC, Hidrojen enerjisi, ve Nükleer enerji ile ilgili temel bilgiler. Yazdır
MFY-801
Muhasebe ve Finans Yönetimi Programı Satınalma ve Lojistik Yönetimi
Seçmeli 2 3 Bu derste tedarik zinciri, lojistik, satın alma, üretim planlama, envanter yönetimi, büyük mağazacılık, dağıtım, müşteri konuları ele alınacaktır Yazdır
MFY-801
Muhasebe ve Finans Yönetimi İ.Ö. Programı Satınalma ve Lojistik Yönetimi
Seçmeli 2 3 Bu derste tedarik zinciri, lojistik, satın alma, üretim planlama, envanter yönetimi, büyük mağazacılık, dağıtım, müşteri konuları ele alınacaktır Yazdır
MFY-802
Muhasebe ve Finans Yönetimi Programı Halkla İlişkiler ve Örgütsel İletişim
Seçmeli 2 3 Halkla İlişkiler ve örgütsel iletişim kavramsal ve kuramsal çerçeve, Halkla İlişkiler ve Örgütsel İletişimin farkları, Örgütsel İletişimin tanımı, Örgütsel iletişim türleri, Örgüt modellerine göre görülen örgütsel iletişim türleri, örgütsel iletişim ve yönetim ilişkisi, örgütsel iletişim ve örgütsel davranış iş tutumları açısından rolü ve önemi, Örgütsel iletişimin etkinliği, literatürde ve reel iş yaşamında araştırma yapılmasına ilişkin araştırma ödevleri Yazdır
MFY-802
Muhasebe ve Finans Yönetimi İ.Ö. Programı Halkla İlişkiler ve Örgütsel İletişim
Seçmeli 2 3 Halkla İlişkiler ve örgütsel iletişim kavramsal ve kuramsal çerçeve, Halkla İlişkiler ve Örgütsel İletişimin farkları, Örgütsel İletişimin tanımı, Örgütsel iletişim türleri, Örgüt modellerine göre görülen örgütsel iletişim türleri, örgütsel iletişim ve yönetim ilişkisi, örgütsel iletişim ve örgütsel davranış iş tutumları açısından rolü ve önemi, Örgütsel iletişimin etkinliği, literatürde ve reel iş yaşamında araştırma yapılmasına ilişkin araştırma ödevleri Yazdır
MFY-803
Muhasebe ve Finans Yönetimi Programı Bağımsız Denetim
Seçmeli 2 3 Yazdır
MFY-804
Muhasebe ve Finans Yönetimi Programı Sürdürülebilir Finans
Seçmeli 2 3 Sürdürülebilirlik perspektifinde, finans ve risk kavramları, etkili finans ve risk yolları, risk stratejisi, risk biçimlerini ayırt etme, mikro finans, kurumsal finans gibi konuları içermektedir. Yazdır
MKM-802
Mekatronik Mühendisliği İ.Ö. Programı Robotlar
Seçmeli 2 3 Sensör Çeşitleri, Eklemler, DC Motorlar, Servo Motorlar, Doğrusal Tahrik Sistemleri. Yazdır
OEM-801
Orman Endüstrisi Mühendisliği Programı Ahşap Teknolojisi
Seçmeli 2 3 Odunun anatomik ve kimyasal özelliği, lif uzunluğu, mekanik özellikleri, selüloz ve özelliği, ahşap malzemeden üretilen ürünler ve özellikleri Yazdır
OEM-801
Orman Endüstrisi Mühendisliği İ.Ö. Programı Ahşap Teknolojisi
Seçmeli 2 3 Odunun anatomik ve kimyasal özelliği, lif uzunluğu, mekanik özellikleri, selüloz ve özelliği, ahşap malzemeden üretilen ürünler ve özellikleri Yazdır
OEM-803
Orman Endüstrisi Mühendisliği Programı Odun Kimyası
Seçmeli 2 3 Odunun makroskobik ve mikroskobik yapısı. Selüloz, lignin, hemiselüloz ve ekstraktif maddeler. Bunlara ek olarak odun ve odunu oluşturan maddelerin kimyasal modifikasyonları. Yazdır
OEM-803
Orman Endüstrisi Mühendisliği İ.Ö. Programı Odun Kimyası
Seçmeli 2 3 Odunun makroskobik ve mikroskobik yapısı. Selüloz, lignin, hemiselüloz ve ekstraktif maddeler. Bunlara ek olarak odun ve odunu oluşturan maddelerin kimyasal modifikasyonları. Yazdır
OEM-804
Orman Endüstrisi Mühendisliği Programı Orman Ürünlerinden Faydalanma
Seçmeli 2 3 Ortak seçmeli dersler, öğrencilere bilim ve teknoloji, sağlık, sanat ve spor gibi alanlarda genel bilgi ve/veya beceri kazandırmayı amaçlar. Yazdır
OEM-804
Orman Endüstrisi Mühendisliği İ.Ö. Programı Orman Ürünlerinden Faydalanma
Seçmeli 2 3 Dünya’da ve Türkiye’de orman ürünleri, Orman ürünleri ve standardizasyonu (genel esaslar), Ağaç türlerinin ortak nitelikleri, kullanım yerine göre özellikleri, Orman ürünlerinde tasnif, satış partileri ve yöntemleri, Masif odun, odun esaslı ve odun dışı orman ürünleri, üretim yöntemleri, faydalanma usulleri, standartları, odun dışı orman ürünlerinin kimyasal özellikleri, odun dışı orman ürünlerinin kullanımı ve üretimine yönelik, sorunlar ve çözüm önerileri, Naval stores (reçineli ve yağlı ürünler) üretim yöntemleri, kimyasal yapısı ve kullanım alanları Yazdır
ORM-801
Orman Mühendisliği Programı Doğa Turizmi
Seçmeli 2 3 Turizmle ilgili temel kavramlar, doğa turizmi ve rekreasyonun tanımı, Dünya’da doğa turizminin gelişimi, Türkiye'de doğa turizminin gelişimi, Doğa turizminin kaynakları-Milli Parklar, Tabiat parkları, Doğa turizmi etkinlikleri, kampçılık, tarım turizmi, oryantiring, rafting, mağaracılık, doğa fotoğrafçılığı, dağcılık, botanik ve yaban hayatı gözlemciliği Yazdır
ORM-801
Orman Mühendisliği İ.Ö. Programı Doğa Turizmi
Seçmeli 2 3 Turizmle ilgili temel kavramlar, doğa turizmi ve rekreasyonun tanımı, Dünya’da doğa turizminin gelişimi, Türkiye'de doğa turizminin gelişimi, Doğa turizminin kaynakları-Milli Parklar, Tabiat parkları, Doğa turizmi etkinlikleri, kampçılık, tarım turizmi, oryantiring, rafting, mağaracılık, doğa fotoğrafçılığı, dağcılık, botanik ve yaban hayatı gözlemciliği Yazdır
ORM-802
Orman Mühendisliği Programı Ormancılık Bilgisi
Seçmeli 2 3 Ormancılığın temel kavramları, Orman ve ağaç varlığımız, Orman kaynaklarının yönetilmesi, Ormancılıkta sektörel yapılanma, Orman kaynaklarınına yönelik tehditler ve korunma önlemleri, Çevresel sorunlar ve çözüm yolları, ve doğayla ilgili bir serbest çalışma Yazdır
ORM-802
Orman Mühendisliği İ.Ö. Programı Ormancılık Bilgisi
Seçmeli 2 3 Ormancılığın temel kavramları, Orman ve ağaç varlığımız, Orman kaynaklarının yönetilmesi, Ormancılıkta sektörel yapılanma, Orman kaynaklarınına yönelik tehditler ve korunma önlemleri, Çevresel sorunlar ve çözüm yolları, ve doğayla ilgili bir serbest çalışma Yazdır
ORM-804
Orman Mühendisliği Programı Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları
Seçmeli 2 3 1-Ağaçların çeşitli organlarının tanıtımı 2-Bazı doğal ve egzotik Ağaç taksonlarının tanıtımı Yazdır
ORM-804
Orman Mühendisliği İ.Ö. Programı Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları
Seçmeli 2 3 1-Ağaçların çeşitli organlarının tanıtımı 2-Bazı doğal ve egzotik Ağaç taksonlarının tanıtımı Yazdır
SEY-801
Seyahat İşletmeciliği Programı Tur Yönetimi
Seçmeli 2 3 Turizm Gelişimi ve Paket Turlar, Tur Yönetimi Mesleği, Tek Merkezli Tur, Çok Merkezli Tur, Turist Rehberliği Yazdır
SEY-806
Seyahat İşletmeciliği Programı Turizmde İnovasyon
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
SUM-802
Su Ürünleri Mühendisliği Programı Balık Yemekleri ve Sağlığımız
Seçmeli 2 3 Balık satış noktalarındaki balık türleri, Dünya ve ülkemiz balık üretim ve tüketim miktarları, taze balık nasıl anlaşılır, balık besin içerikleri, sağlık açısından balığın önemi, farklı balık tüketim yöntemleri Yazdır
SUM-805
Su Ürünleri Mühendisliği Programı Sportif Olta Balıkçılığı
Seçmeli 2 3 Sportif olta balıkçılığı kanuni ve etik kuralları, olta malzemeleri ve ekipmanları, balık türleri ve davranışları, olta takımları hazırlama teknikleri, balıkçılık düğümleri, türe ve bölgeye özgü yem çeşitleri, meteoroloji bilgisi, deniz ve tatlı su kaynaklarımız, balıkçılık verileri kayıt tutma teknikleri, olta balıkçılığı dernekleri ve federasyon çalışma ilkeleri ve üyelik. Yazdır
SUM-806
Su Ürünleri Mühendisliği Programı Akvaryum Dünyası
Seçmeli 2 3 Akvaryum Sektörü, Akvaryum Malzemeleri, Akvaryum Balıklarının Beslenmesi Ve Yemleri, Canlı Doğuranlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi, Yumurta İle Üreyen Yavrularını korumayanlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi, Yumurta İle Üreyen Yavrularını Koruyanlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi, Akvaryum Bitkileri, Akvaryum Balık Hastalıkları, Deniz Akvaryumlarına Dahil Edilen Türlerin Tanıtımı, Deniz Akvaryumlarının Kurulumu Ve Mekanizasyon, Akvaryum Balıkları Taşımacılığı İle İlgili Konular Yazdır
SUM-809
Su Ürünleri Mühendisliği Programı Amatör Denizcilik ve Tekne Kullanma
Seçmeli 2 3 a)Teknenin kısımları b)Tekne kullanırken kerteriz almak c) Rüzgar yönlerinin isimlerini bilmek d)Tekneler arasında telsiz konuşması yapabilmek e) Denizde acil durumlar için sağlık ve acil yardım bilgilerine sahip olmak f) gemi motorları ile ilgili bilgi sahibi olmak. Yazdır
TAB-801
Tarla Bitkileri Programı Bitkisel Gen Kaynakları
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
TAB-802
Tarla Bitkileri Programı Aromaterapi ve Fitoterapi
Seçmeli 2 3 Farmasötik ve geleneksel ilaçların hazırlanış ve sunuş şekilleri ile aromaterpide uçucu yağlardan kokulu krem, mum, sabun ve masaj yağları gibi uygulamalar hakkında bilgi verilecektir. Yazdır
TAB-803
Tarla Bitkileri Programı Bitki Üretimi ve Çoğaltma Teknikleri
Seçmeli 2 3 Bitki, tanımı kapsamı morfolojisi sistematiği Çoğaltma teknikleri Yetiştiricilik amaçlarına göre sınıflandırma İklim istekleri Agroteknik uygulamalar Verim ve kalite ilişkileri Kullanımı ve değerlendirilmesi Yazdır
TBT-801
Tarımsal Biyoteknoloji Programı Tarımsal Biyoteknoloji
Seçmeli 2 3 Tarımsal Biyoteknolojinin Tanımı, Tarihçesi, Önemi ve Günümüzdeki Durumu; Tarımsal Biyoteknolojinin Hedefleri; Tarımsal Biyoteknolojideki Gelişmeler; Tarımsal Biyoteknolojinin Genel Uygulama Alanları; Tarımsal Biyoteknolojide Kullanılan Doku kültürleri ve Moleküler Teknikler; Genetik Transformasyon; Genetik Klonlama; Genetik Haritalama, Bitki biyoteknolojisi ve Uygulamaları (Bitki Doku Kültürünün Temel Amaçları, Bitki Doku Kültürleri Tekniklerinin Karakteristikleri, Doku Kültürlerinde Bitki Yenilenmesi, Doku Kültürleri Kültür Şartları, Doku Kültürlerinin Gelişim Evreleri, Bitki Doku Kültüründe Bitki Gelişimini Etkileyen Faktörler, Bitki Doku Kültürleri ve Uygulamaları); Hayvan Biyoteknolojisi ve uygulamaları; Mikrobiyal Biyoteknolojisi ve uygulamaları; Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve tarımda kullanım alanları; Genetiği değiştirilmiş organizmaların fayda ve riskleri; Genetiği değiştirilmiş organizmaların analizi; Gıda güvenliği ve biyogüvenlik. Yazdır
TBT-802
Tarımsal Biyoteknoloji Programı GDO Nedir? / Ne Değildir?
Seçmeli 2 3 Genetiği değiştirilmiş organizmaların tanımı, bu konuda yapılan çalışmalar, GDO'ların elde edilmeleri, kullanım alanları, sosyal, bilimsel ve etik olarak değerlendirilmeleri Yazdır
TMB-801
Tarım Makineleri Programı Tarım Makineleri
Seçmeli 2 3 Giriş, Tanımlama, Tarımsal mekanizasyon sistemi, Tarımda enerji kaynakları, Tarım traktörleri, Toprak işleme alet ve makineleri, Ekim-dikim ve gübreleme makineleri, Tarımsal savaş, Su çıkartma, Hasat-harman, Tohum temizleme ve sınıflandırma makineleri, tarım makinelerinde işletme giderleri ve uygulamaları. Yazdır
TMB-801
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Programı Tarım Makineleri
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
TMB-802
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Programı Tarımda Enerji Kullanımı
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
TOP-801
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Programı Toprak Bilimi
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
TOP-802
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Programı Toprak Verimliliğinin Sürdürülebilirliği
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
TOP-803
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Programı Hava Sporları
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır
TOP-804
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Programı Dijital Tarım
Seçmeli 2 3 Dijital Tarım Temelleri Dijital Tarımın Tanımı ve Önemi Tarımda Dijitalleşme Trendleri Sensör Teknolojileri Toprak Sensörleri ve Veri Toplama Bitki Sağlığı İçin Sensör Uygulamaları Veri Analitiği Tarım Verilerinin Depolanması ve Yönetimi Veri Analitiği Temel Kavramlar İnternet of Things (IoT) Uygulamaları Tarım Makinelerinde IoT Uygulamaları Akıllı Tarım Sistemleri Hassas Tarım Uygulamaları Hassas Sulama ve Gübreleme Ekipman ve Kaynak Yönetimi Uzaktan Algılama ve Görüntü İşleme Dronlar ve Tarımsal Görüntüleme Bitki Durumu İzleme Karar Destek Sistemleri Tarım İçin Veri Tabanlı Karar Alma Çiftçilere Yönelik Karar Destek Aracı Yazdır
TYS-801
Tarımsal Yapılar ve Sulama Programı Tarımsal Yapılarda Çevre Denetimi
Seçmeli 2 3 Yazdır
TYS-802
Tarımsal Yapılar ve Sulama Programı Tarımsal Sulama
Seçmeli 2 3 - Sulamanın tanımı ve yararlarını - Toprak-bitki-su ilişkileri - Sulama suyu ihtiyacı - Sulama yöntemleri - Uygun sulama yönteminin seçilmesi Yazdır
UYT-801
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Programı Kooparatifçilik
Seçmeli 2 3 Kooperatifçiliğin tanımı ve ilkeleri, kooperatifçiliğin dünyada ve Türkiye’de gelişimi, kooperatif çeşitleri, tarımsal kooperatifler ve özellikleri, kooperatifçiliğin sorunları ve çözüm önerileri, kooperatiflerin hukuki statüleri konularıdır. Yazdır
ZTB-801
Zootekni Programı Pet Hayvanları Yetiştiriciliği
Seçmeli 2 3 Kedi ve köpeklerin yetiştiriciliği, beslenmesinde kullanılan yemler ve hastalıklar. Yazdır
ZTB-802
Zootekni Programı Arıcılık ve Arı Ürünleri
Seçmeli 2 3 .................... Yazdır