Böcek bilimi, insanların hayatta kalma, pratik bilgiler edinme (Teknolojinin uygulanması) ve bilimin ışığı altında çalışmalar (Edebiyat, tarih, din, sanat vb.) yapma gibi temel uğraşlarının hepsi ile yakından ilgilidir. Böceklerin insan kültüründe, ürünlerinden yararlanma, edebiyatta, romanda, şiirde, film ve oyunlarda, eğlence ve müziklerde, çocuk edebiyatı ve çizgi filmlerde, halkbiliminde, rüya tabirlerinde, el sanatları ve mücevherlerde, tarihte, dinde, halk sağlığında, adli davalarda ve besin kaynağı olarak kullanılma gibi önemli rolleri vardır. Bu nedenlerle böcekler insan kültüründe vazgeçilmez bir unsurdur.

Bitki Koruma Bölümü Böcek Koleksiyonu, bilim ve eğitim için olduğu kadar tarih içiresinde yapılan yolculuğun bir biyolojik çeşitlilik penceresidir. Bitki Koruma Bölümü Böcek Koleksiyonu, sadece bölümümüz, fakültemiz ve üniversitemiz için değil aynı zamanda Isparta şehri için de bir prestij yapıttır. Bitki Koruma Bölümü böcek koleksiyonunda 20.000’in üzerinde örnek bulunmaktadır. On bir ayrı takıma bağlı 100 familyaya ait 1200’den fazla teşhisli tür sayısı ile zengin sayılabilecek olan böcek koleksiyonumuz 26 Kasım 2002 yılında hazırlanmaya başlanmıştır.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Böcek Koleksiyonu 2005 yılında Türkiye’den “Uluslararası Böcek ve Akar Koleksiyonları” listesine giren 2. böcek koleksiyonu olmuştur. Böcek koleksiyonumuz uluslararası merkezler tarafından “Entomological Collection of Isparta, Turkey (ECIT)” (http://hbs.bishopmuseum.org/codens/codens-inst.html) olarak tanınmaktadır.

Bitki Koruma Bölümü Böcek Koleksiyonunun ziyareti için 1 Nisan 2022 tarihinden sonra (COVID-19 Pandemi nedeniyle) sadece Salı günleri (öğleden sonrası için) ziyaretlerin gerçekleştirilebilmesi için randevu alabilirsiniz.

Lütfen ziyaret için randevu almayı unutmayınız.

Randevu için:

Prof. Dr. Recep AY : +90 246 214 6273

Osman Bülent SARITOPRAK (Memur) : +90 246 214 6268

EMİT Böcek Okulu

Öğrenciler, bilişsel becerilerini kullanabilmeleri için teşvik edilmeli ve etkinlikler bu düşünceyi destekler biçimde tasarlanmalıdır. Öğrenmenin kalıcılığını arttırmak için, farklı ortamlara ve gerçek hayata uyarlanabilir etkinlikler kullanılmalıdır. Bu kapsamda ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerine, EMİT Böcek Okulunda böceklerin morfolojik yapıları, davranışları, yaşama biçimleri, faydaları ve zararları, doğa ve insan hayatı için önemleri teorik ve uygulamalı olarak hazırlanacak eğitim programı dahilinde farklı materyaller (dijital, maket, doğal, vb.) kullanılarak aktarılacaktır.

Proje Sorumlusu: Prof. Dr. Ozan DEMİRÖZER

Başvuru için lütfen web sitesini (http://www.emitbocekokulu.com/) ziyaret ediniz.