Böcek bilimi, insanların hayatta kalma, pratik bilgiler edinme (Teknolojinin uygulanması) ve bilimin ışığı altında çalışmalar (Edebiyat, tarih, din, sanat vb.) yapma gibi temel uğraşlarının hepsi ile yakından ilgilidir. Böceklerin insan kültüründe, ürünlerinden yararlanma, edebiyatta, romanda, şiirde, film ve oyunlarda, eğlence ve müziklerde, çocuk edebiyatı ve çizgi filmlerde, halkbiliminde, rüya tabirlerinde, el sanatları ve mücevherlerde, tarihte, dinde, halk sağlığında, adli davalarda ve besin kaynağı olarak kullanılma gibi önemli rolleri vardır. Bu nedenlerle böcekler insan kültüründe vazgeçilmez bir unsurdur.
Bitki Koruma Bölümü Böcek Müzesi, bilim ve eğitim için olduğu kadar tarih içiresinde yapılan yolculuğun bir biyolojik çeşitlilik penceresidir. Bitki Koruma Bölümü Böcek Müzesi, sadece bölümümüz, fakültemiz ve üniversitemiz için değil aynı zamanda Isparta şehri için de bir prestij yapıttır. Müzemizde 20.000’in üzerinde örnek bulunmaktadır. On bir ayrı takıma bağlı 100 familyaya ait 1200’den fazla teşhisli tür sayısı ile zengin sayılabilecek olan müzemiz 26 Kasım 2002 yılında kurulmuştur.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Müzesi 2005 yılında Türkiye’den “Uluslararası Böcek ve Akar Koleksiyonları” listesine giren 2. böcek müzesi olmuştur. Müzemiz uluslararası merkezler tarafından “Entomological Museum of Isparta, Turkey (EMIT)” (http://hbs.bishopmuseum.org/codens/codens-inst.html) olarak tanınmaktadır.
Müze ziyareti için 1 Nisan 2022 tarihinden sonra (COVID-19 Pandemi nedeniyle) sadece Cuma günleri müze ziyaretleri gerçekleştirilebilmesi için randevu alabilirsiniz.
Lütfen ziyaret için randevu almayı unutmayınız.
Randevu için:
Prof. Dr. Recep AY : +90 246 214 6273
Bölüm Sekreteri Osman Bülent SARITOPRAK : +90 246 214 6268
EMİT Böcek Okulu
Öğrenciler, bilişsel becerilerini kullanabilmeleri için teşvik edilmeli ve etkinlikler bu düşünceyi destekler biçimde tasarlanmalıdır. Öğrenmenin kalıcılığını arttırmak için, farklı ortamlara ve gerçek hayata uyarlanabilir etkinlikler kullanılmalıdır. Bu kapsamda ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerine, EMİT Böcek Okulunda böceklerin morfolojik yapıları, davranışları, yaşama biçimleri, faydaları ve zararları, doğa ve insan hayatı için önemleri teorik ve uygulamalı olarak hazırlanacak eğitim programı dahilinde farklı materyaller (dijital, maket, doğal, vb.) kullanılarak aktarılacaktır.
Proje Sorumlusu: Doç. Dr. Ozan DEMİRÖZER
Başvuru için lütfen web sitesini (http://www.emitbocekokulu.com/) ziyaret ediniz.